EnteR Наука

На 4 юни ще има Ден на отворени врати в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“

На 4 юни ще има Ден на отворени врати в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“

За всички малки и големи фенове на астрономията – на 4 юни (неделя) ще има Ден на отворени врати в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Институтът по астрономия на БАН ще посрещне безплатно всички желаещи от 10:00 до 16:00 часа. Посетителите на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа ще могат да се запознаят със съоръженията в обсерваторията, с посещение на 2-метровия телескоп. Това е най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи, който е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 година.

През тази година за пръв път ще може да се види макет на кулата на новия 1,5-м телескоп, чието официално откриване предстои. Телескопът „AZ 1500“ е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

Денят на отворените врати дава възможност за среща с дежурния екип астрономи, който ще запознае посетителите с научните задачи, по които се работи в момента в НАО “Рожен”, както и за перспективите пред обсерваторията след откриването на новия телескоп.

Събитието съвпада с храмовия празник на параклиса „Света Троица“, издигнат през 1935 г. и разположен до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.