EnteR Наука

На 3 юни Ratio събира световни лектори за динозаври, генно инженерство и Дървото на живота

На 3 юни Ratio събира световни лектори за динозаври, генно инженерство и Дървото на живота

Готови ли сте да се срещнете с комуникативни динозаври, да научите повече за генното инженерство, да се покатерите по Дървото на живота? За това научно пътешествие ви трябва само билет – билет за форума Ratio на 3 юни в София Тех парк! Сега можете да го вземете и с допълнителна отстъпка – използвайте промокода mediabricks до 26 май тук: https://ratio.bg/spring/

На 3 юни Ratio събира световни лектори за динозаври, генно инженерство и Дървото на живота

На форума Ratio ще чуете: Какво знаем за поведението на динозаврите и сложните социални връзки между тях? Какво трябва да направим, за да бъде генетичната ера сбъдната мечта, а не дебнещ кошмар за човечеството? Какви са връзките между всички живи организми и как разбирането за тях може да спаси биоразнообразието? По какви правила играе природата при създаване на нови организми и защо няма охлюви на колела или кокошки с три крака?

Освен случващото се на сцената, организаторите са подготвили и няколко експозиции, в които ще видите невероятното многообразие от живи форми, ще разберете къде в Дървото на живота се намираме ние и как “изглежда” животът в епохата на антропоцена.

Гостите на събитието ще могат да се срещнат с комуникативни динозаври, да научат за възможностите и предизвикателствата пред генното инженерство, както и да се покатерят по Дървото на живота. Листата на Дървото представят различни видове, а клоните показват еволюционната връзка между тези видове. С други думи, то илюстрира как са свързани всички живи организими, независимо дали са оцелели до днес или не. Тази визуализация би заела площ колкото цялата Слънчева система, ако я разпечатаме на хартия, а публиката на събитието ще прелети през нея под вещото ръковоство на Джеймс Розиндел.

Джеймс Розиндел преподава теория на биоразнообразието в Imperial College London. Работата му е свързана с изследване на биоразнообразието, което се явява пресечна точка между математика, биология и компютърни науки. Той изследва теми като екология, еволюция, запазване на застрашени видове, и ще разкаже как Дървото на живота може да ни помогне да запазим от изчезване застрашени видове. Джеймс е създател на OneZoom – софтуер, който представя интерактивна визуализация на връзките между живите организми.

Новите технологии променят света на науката по още много начини – включително чрез генното модифициране. Генетичните технологии помагат в борбата с глада и могат да излекуват телата ни. Но както всеки революционен напредък, и този носи със себе си усещането за страх и наближаваща катастрофа. Какво би станало, ако учените искат да заменят ДНК в един вид с друг? А ако някой реши да редактира вирус, за да го направи по-опасен и по-заразен? А какво ще стане, ако учени редактират човешки ембриони?

Всъщност, всички тези неща вече са се случили – а Матю Коб ще разкаже на гостите на Форума защо и как. Матю Коб е британски зоолог и преподавател по зоология към Манчестърския университет, където изследва обонянието, поведението при насекоми и история на науката. Има докторска степен по психология и генетика от университета в Шефийлд. Автор е на научнопопулярни книги.

Програмата на събитието включва общо четири презентации, изложбена част и още изненади. Билети за събитието, както и повече информация за темите и лекторите можете да намерите на сайта на организаторите Ratio – https://ratio.bg/spring/