EnteR Образование

На 28 април ще се проведе Шестото състезание по компютърна лингвистика, за което учениците могат да се запишат сега

На 28 април ще се проведе Шестото състезание по компютърна лингвистика, за което учениците могат да се запишат сега

На 28 април онлайн ще се проведе Шестото състезание по компютърна лингвистика, организирано от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ – БАН. Записването за него е отворено и всеки ученик, който има интерес може да участва. Състезанието е подходящо за ученици в прогимназиален и гимназиален етап и има за цел да разкрие изследователските им способности, както и познанията на учениците по български и чужди езици, математика и информатика. От участниците не се изисква специализирана подготовка.

От 2024 година Състезанието по компютърна лингвистика е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН.

Шестото състезание по компютърна лингвистика ще се проведе онлайн от 10:00 до 13:00 ч. на 28 април 2024 година чрез Образователната платформа на Института за български език.

Желаещите да участват в състезанието, трябва:

1) да се регистрират в Образователната платформа на Института за български език към Българската академия на науките ТУК;

2) да се запишат за участие на същия линк и

3) да попълнят Въпросника за лични данни

до 10:00 часа на 28 април 2024 г.

Победителите ще се определят от комисия от изявени учени и изследователи в областта на компютърната лингвистика. Резултатите ще бъдат обявени на 30 април 2024 година, на страницата на състезанието, както и на Образователната платформа на Института за български език към Българската академия на науките. За победителите са предвидени грамоти и награди, които ще бъдат връчени на 8 май 2024 година в Дома на Европа в гр. София (или изпратени по пощата).

Примерни задачи и линк към предходните състезания ТУК.

Ако имате въпроси, свързани с регистрацията за Състезанието, можете да ни пишете на имейл: [email protected].

През 2023 година в състезанието участваха 69 ученици от 34 училища от 19 населени места из цяла България. Бяха излъчени победители в две възрастови групи: 5 – 8 клас и 9 – 12 клас, като във всяка група бяха връчени награди за първо, второ и трето място и по две поощрителни награди.