Наука

На 24 януари българският космонавт Красимир Стоянов навършва 62 години

българският космонавт Красимир Стоянов

Днес, 24 януари, българският космонавт Красимир Стоянов навършва 62 години. Той е роден през 1961 г. – няколко месеца преди полета на първия човек в Космоса, и само 25 години по-късно е кандидат за съветско-българския космически полет по програмата „Шипка“. Така през 1988 г. става част от дублиращия екипаж на космическия кораб „Союз ТМ-5“ като дубльор на българския космонавт Александър Александров.

На 24 януари българският космонавт Красимир Стоянов навършва 60 години

Красимир Стоянов е роден на 24 януари 1961 г. във Варна. Той завършва ВНВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. А от 1984 до 1986 г. служи като летец-изтребител във ВВС.

През 1986 г. е избран сред двамата кандидати за съветско-българския космически полет по програмата „Шипка“. Красимир Стоянов преминава през целия курс за космонавти в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. През 1988 г. е назначен в дублиращия екипаж на космическия кораб „Союз ТМ-5“ като дубльор на втория български космонавт Александър Александров.

На 24 януари българският космонавт Красимир Стоянов навършва 60 години

Въпреки, че не полита в Космоса, той е напълно подготвен космонавт, който е готов да излети на 7 юни 1988 г. Заедно с него в дублиращият екипаж на основната мисия са космонавтите Владимир Ляхов и Александр Серебров.

На 24 януари българският космонавт Красимир Стоянов навършва 60 години

В космонавтиката няма разлика в подготовката на първия и дублиращия екип. Всички преминават през еднакви изпитания и тестове. Всеки космонавт е подготвен за своята работа по време на полета и може да извърши изцяло заложените задачи.