EnteR Наука

На 23 март в Кръжока по астрономия д-р Петя Мерика-Джоунс ще ни разкаже за тайните на междузвездния прах

На 23 март в Кръжока по астрономия д-р Петя Мерика-Джоунс ще ни разкаже за тайните на междузвездния прах

На 23 март в Кръжока по астрономия ще научим повече за тайните на междузвездния прах. Лектор ще бъде д-р Петя Янчулова Мерика-Джоунс, която чрез наблюдения от космическите телескопи „Хъбъл“ и „Джеймс Уеб“ изучава свойствата на междузвездния прах в близки галактики и как праха се влияе от галактическа структура и газови комплекси. За това не пропускайте Кръжока по астрономия, организиран от катедра Астрономия към СУ този четвъртък от 19:30 ч. във Физическия факултет. Входът е свободен.

Междузвездният (космическият) прах се намира почти навсякъде във Вселената и най-често астрономите се опитват да отстранят ефектите му от наблюденията си, защото може да повлияе на характеристиката на изучаваните обекти. Но сам по себе си ефекта от праха върху светлина от ултравиолетови до инфрачервени дължини на вълната крие много богата информация за физическите и динамичните свойства на междузвездната материя, състояща се от прах и газ между звездите. Снимки и данни от телескопи като Джеймс Уеб и Хъбъл позволяват да се изследват с ненадминати подробности свойствата на звездите, прахът и процесите, в които те играят роля в близки и далечни галактики. В лекцията ще научим какви мистерии – разрешени и неразрешени – може да се крият в междузвездните образувания от прах и газ и как космическите телескопи обогатяват представите ни за Вселената. Също ще научим за работата на Научният Институт за Космически Телескопи и как може да се подаде предложение за наблюдения с телескопите.

Д-р Петя Янчулова Мерика-Джоунс е постдокторант в STScI в групата “Междузвездна материя”. Чрез наблюдения от космическите телескопи Хъбъл и Джеймс Уеб изучава свойствата на междузвездния прах в близки галактики и как праха се влияе от галактическа структура и газови комплекси. През 2020 г. завършва физика със специалност астрофизика в Университета в Калифорния, Сан Диего. Подготвяла е и е водила курсове по астрономия и физика в колежи в Сан Диего. Снимка на Халеевата комета подарена й от учени от Национална астрономическа обсерватория Рожен я кара да си мечтае да изучава астрономия още от дете.

  • 23 март 2023 г., 19:30 ч., зала А205, Физически факултет
  • ТАЙНИТЕ НА МЕЖДУЗВЕЗДНИЯ ПРАХ
  • д-р Петя Янчулова Мерика-Джоунс
  • Научен институт за Космическия телескоп (STScI), Балтимор, Мериленд, САЩ

На 23 март в Кръжока по астрономия д-р Петя Мерика-Джоунс ще ни разкаже за тайните на междузвездния прах