Наука

На 2 юли първият български космонавт Георги Иванов навършва 84 години (видео)

Вижте „Първият“ – документален филм за космонавта Георги Иванов (видео)

Честит рожден ден на първия български космонавт. На 2 юли Георги Иванов навършва 84 години. Той е роден в град Ловеч през 1940 година и влиза в историята на 10 април 1979 година, като превръща България в шестата държава в света, изпратила човек в Космоса.

В MediaBricks.bg ви показваме документалния филм за Георги Иванов „Първият“ (2014) на режисьора Петко Горанов. В него ще чуете разказ от първо лице на българския космонавт за подготовката, напрежението и проблемите, които Иванов преживява заедно с Николай Рукавишников, докато са в орбита. Освен това ще разберете повече за значението на техния полет за развитието на космическите изследвания, чрез спомените и разказите на акад. Димитър Мишев, ген. Алексей Леонов (първият човек, излязъл в открития Космос), проф. Петър Гецов, проф. Йорданка Семкова, както и на учители и колеги на Георги Иванов…

На 10 април 1979 Георги Иванов заедно с командир Николай Рукавишников излитат с кораба „Съюз-33“. На около 3 км от станцията „Салют-6“ по време на маневри отказва основният двигател, а резервният е наранен. Това налага спускането да стане по балистична траектория, каквато корабите „Съюз“ не са използвали дотогава. При балистически спуск човешкото тяло понася огромно налягане – теглото се увеличава 8-9 пъти. По време на тренировки претоварването е 8 единици за 30 секунди. При тяхното спускане е по-високо, и то в продължение на 2 минути и половина. Въпреки че „Съюз-33“ не постига целта си, в науката няма провалени мисии. Заради повредата техният полет успява да донесе много ползи за бъдещето на космонавтиката.