EnteR Наука

На 18 май в Кръжока по астрономия Венцислав Петров ще ни разкаже за свръхмасивните черни дупки

На 18 май в Кръжока по астрономия Венцислав Петров ще ни разкаже за Свръхмасивните черни дупки

На 18 май в Кръжока по астрономия ще научим повече за свръхмасивните черни дупки. Лектор ще бъде Венцислав Петров, който е магистър от програмата „Астрономия и популяризация на астрономията“ на СУ. Какво представляват и как възникват черните дупки? Как се вижда невидимото? Колко голяма е една свръхмасивна черна дупка и има ли такава в центъра на всяка галактика? Отговори на въпросите ще научим на 18 май. За това не пропускайте Кръжока по астрономия, организиран от катедра Астрономия към СУ този четвъртък от 19:30 ч. във Физическия факултет. Входът е свободен.

Черните дупки са едни от най-интересните и обгърнати в тайни космически обекти. В началото, още преди даже да имат име, те се появяват като теоретична идея и математическа абстракция, но вече сме сигурни, че са реални. Словосъчетанието „черна дупка“ е синоним  за нещо всепоглъщащо, непознаваемо и плашещо, а въпросите, свързани с тях, са много:

Какво представляват и как възникват? Как се вижда невидимото? Колко голяма е една свръхмасивна черна дупка и има ли такава в центъра на всяка галактика? Опасни ли са черните дупки? Ще стане ли цялата Вселена в крайна сметка една огромна черна дупка?

Тези и други, свързани теми, ще обсъдим в презентацията Свръхмасивни черни дупки. Очакваме Ви.

Венцислав Петров е магистър от програмата „Астрономия и популяризация на астрономията“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Вече повече от пет години той е редовен участник в публични събития, свързани с разпространение на идеите на науката. Интересите му са главно свързани с  астрономията в контекста на  човешката цивилизация – изследване и колонизация на Слънчевата система, тераформиране, космически пътувания, но го вълнуват и по-мащабните космологични теми като произход, еволюция и структура на Вселената.

  • 18 май 2023 г., 19:30 ч., зала А205, Физически факултет
  • СВРЪХМАСИВНИ ЧЕРНИ ДУПКИ
  • Венцислав Петров
  • магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“

На 18 май в Кръжока по астрономия Венцислав Петров ще ни разкаже за Свръхмасивните черни дупки