Наука

На 11 август Русия ще изстреля първата си лунна мисия от 1976 г. насам – „Луна-25“

На 11 август Русия ще изстреля първата си лунна мисия от 1976 г. насам

Русия ще изстреля този петък първия си космически апарат към Луната от 1976 г. насам, предаде АФП, цитирани от БТА. Стартът на спускаемата станция „Луна-25“ е планиран „за 11 август в 02:10:57 ч. московско време“, се казва в разпространеното съобщение от Роскосмос. Ракетата-носител „Союз“ с автоматичната станция „Луна-25“ ще бъде изстреляна от космодрума „Восточний“ в Далечния изток. Планирано е апаратът да кацне близо до южния полюс на Луната, „на сложен терен“. Последната лунна мисия на СССР беше изпращането на космическата сонда “Луна-24” през 1976 г.

Началото на руската лунна мисия ще бъде дадено в момент, когато световни сили като САЩ и Китай ускоряват работата по своите проекти за кацане на естествения спътник на Земята.

Очаква се полетът да продължи между “четири и половина  и пет и половина дни”, съобщават още от Роскосмос.

Веднъж стъпил на Луната, апаратът “Луна-25”, който тежи почти 800 кг, ще има за задача “да вземе проби, да анализира грунта и да проведе дългосрочни научни изследвания” в продължение на поне една година, се казва в официалното съобщение на руската космическа агенция.

Това изстрелване е първата мисия от новата лунна програма на Русия и идва в момент, когато Москва иска да засили космическото си сътрудничество с Пекин, в разгара на напрежението със западните сили заради нахлуването в Украйна, отбелязва АФП.

След като президентът Владимир Путин започна руската военна офанзива в Украйна, Европейската космическа агенция (ЕКА) обяви, че повече няма да си сътрудничи с Москва нито при изстрелването на “Луна-25”, нито при бъдещите мисии 26 и 27.

Въпреки това Русия заяви, че ще продължи с лунните си проекти и ще замени оборудването на ЕКА с такова руско производство.

След разпадането на СССР, Москва се бори за иновации в областта на космическите изследвания. Програмите й сега се конкурират не само с държавни играчи, но и с частни инициативи като “Спейс Екс” на милиардера Илон Мъск, припомня АФП.