EnteR

MediaBricks.bg Weekly 6 (16): Седмичен обзор на най-интересното от MediaBricks.bg (30 януари – 4 февруари)

Всяка неделя ви представяме най-интересните новини в MediaBricks.bg от света на науката, образованието, технологиите и българските олимпийци по природни науки.

Интерактивният PDF с активни линкове може да разгледате тук:

MBWeekly_16

Тази седмица сме ви избрали:

През 2023 година ще се наблюдават общо 4 затъмнения – 2 слънчеви и 2 лунни (обзор)

През 2020 година ще се наблюдават общо 6 затъмнения - 2 слънчеви и 4 лунни (обзор)

През 2023 година ще се наблюдават общо 4 затъмнения. Две от тях ще бъдат слънчеви – хибридно на 20 април и пръстеновидно на 14 октомври. Останалите две ще са лунни – от полусянката на Земята на 5 май и частично с малка фаза на 28 октомври. От България ще могат да се наблюдават двете лунни затъмнения. Кои са всички забележителни астрономически явления през 2023 година като видимост на планетите, по-ярки комети, по-активни метеорни потоци, и как да ги наблюдаваме ни обяснява астрофизикът Пенчо Маркишки и катедра „Астрономия“ към СУ.

Цялата статия прочетете ТУК.

Фондация „Еврика“ връчи големите си годишни награди и 42 стипендии на изявени ученици и студенти

Фондация „Еврика“ връчи големите си годишни награди и 42 стипендии на изявени ученици и студенти

На 31 януари в НДК се проведе тържествената церемония по награждаване на лауреатите на наградите на фондация „Еврика“ за 2022 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер. Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Заедно с това фондация „Еврика“ връчи и 42 стипендии на изявени ученици и студенти. Всички те са печелили конкурси или са завоювали медали за България от най-престижните международни състезания по математика, информатика, физика, химия и биология.

Цялата статия прочетете ТУК.

Астрономи откриха 12 нови луни около Юпитер – така планетата вече има общо 92 естествени спътника

Астрономи откриха 12 нови луни около Юпитер - така планетата вече има общо 92 естествени спътника

Астрономи откриха 12 нови луни около Юпитер – така планетата вече има общо 92 естествени спътника. Това е повече от всяка друга планета в нашата Слънчева система. Сатурн, някогашният лидер, е на второ място с 83 потвърдени луни. Новите луни бяха открити с помощта на телескопи в Хавай и Чили през 2021 и 2022 г., а орбитите им бяха потвърдени с последващи наблюдения. Тези най-нови луни са с размери от 1 до 3 километра

Цялата статия прочетете ТУК.

Започна кандидатстването за второто издание на PARA робо инкубатор – български инкубатор по роботика

Започна кандидатстването за второто издание на PARA робо инкубатор - български инкубатор по роботика

За втора година ще се проведе образователно-менторската програма PARA робо инкубатор (PARA Robotics Incubator), организирана от сдружение „Професионална асоциация по роботика и автоматизация“ (PARA). Срокът за кандидатстване с идея или проект е 20 февруари. Шестмесечната програма ще стартира на 6 март и има за цел да предостави на участниците менторство, финансиране за необходим хардуер, достъп до лаборатории и специализирана апаратура, така че всеки участник да може да създаде своя работещ прототип в програмата.

Цялата статия прочетете ТУК.

Започна кандидатстването за 3 школи STELLAR по радиоастрономически изследвания и технологии

Започна кандидатстването за 3 школи STELLAR по радиоастрономически изследвания и технологии

Студенти, магистри, докторанти и млади учени по астрономия, физика, инженерни, компютърни науки и математика могат да кандидатстват за участие в заключителните три школи в рамките на проекта STELLAR („Научно и технологично усъвършенстване чрез използване на постиженията на LOFAR в радиоастрономията“). Участници в проекта и организатори на школите са Институтът по астрономия с НАО – БАН и Техническият университет в София, в партньорство с Дъблинския институт за авангардни изследвания DIAS и нидерландския Институт по радио астрономия ASTRON. Сроковете за кандидатстване за участие в първите две школи са до 15 април, а за третата до 15 май.

Цялата статия прочетете ТУК.

57 години от първото успешно кацане на Луната на апарат, създаден от човека (видео)

Преди 57 години, на 3 февруари 1966 г., на Луната „меко“ каца апаратът „Луна 9“. Това е първото успешно кацане в работещо състояние на апарат, направен от човека, върху повърхността на друго небесно тяло. Модулът тежи 99 кг и е оборудван с радиокомуникационна система, контролна система, научна апаратура, източници на енергия и камера. Той изпраща първите снимки от повърхността на Луната.

Цялата статия прочетете ТУК.

52 години от успешното кацане на мисията Аполо 14 на Луната (видео)

На 5 февруари се навършват 52 години от успешното кацане на Аполо 14 с астронавтите Алън Шепърд и Едгар Мичъл на Луната. Това е третата мисия, с която хора стъпват на естествения спътник на Земята. Целта е да се извършат много опити и изследвания, които не са направени с Аполо 11 и 12. Успехът на мисията е доста важен след като на предната – Аполо 13, възникна проблем, който не позволи кацане на Луната и застраши живота на астронавтите.

Цялата статия прочетете ТУК.