EnteR

MediaBricks.bg Weekly 1 (11): Седмичен обзор на най-интересното от MediaBricks.bg (25 – 31 декември)

Всяка неделя ви представяме най-интересните новини в MediaBricks.bg от света на науката, образованието, технологиите и българските олимпийци по природни науки.

Интерактивният PDF с активни линкове може да разгледате тук:

MBWeekly_11

Тази седмица сме ви избрали:

Български ученици спечелиха 87 медала от най-престижните международни олимпиади по природни науки през 2022 г.

Български ученици спечелиха 87 медала от най-престижните международни олимпиади по природни науки през 2022 г.

През 2022 година най-добрите български ученици се представиха блестящо на най-престижните международни олимпиади по природни науки. Родните гимназисти спечелиха 87 медала ( 82 индивидуални и 5 отборни) от международни олимпиади по математика, информатика, лингивистика, физика, химия, биология, астрономия, астрофизика, география, и турнирите на младите физици и младите естествоизпитатели. В конкуренцията на най-добрите ученици в света българите завоюваха 21 златни, 32 сребърни и 34 бронзови отличия.

Днес ви представяме ретроспекция на родните успехи от най-престижните международни, европейски и балкански състезания по природни науки за тази година:

Цялата статия прочетете ТУК.

Ивайло Славов пред MediaBricks.bg: В България има публика, жадна за наука

Ивайло Славов пред MediaBricks.bg: В България има публика, жадна за наука
©MediaBricks.bg

Как премина първият Варненски фестивал на науката и кой ще е следващият град, който ще приюти този празник на знанието? Време ли е Софийският фестивал на науката да се завърне в целия си блясък от 4 дни в средата на май? Защо трябва да се популяризира науката? На тези въпроси отговаря пред MediaBricks.bg един от основните виновници вече над 12 години учените да се срещат със своята публика – Ивайло Славов. От тази година той е председател на новата фондация „Красива наука“, която поема организирането на Софийския и Варненския фестивал на науката, Европейска нощ на учените и още други проекти в полза на науката. Той ни разказва за пътя и премеждията, които съпътстват подобни мащабни фестивали, за мотивацията да продължава да го прави, за сбъднатите мечти и неочакваните приятни изненади.

Цялата статия прочетете ТУК.

Рекорд: През 2022 година SpaceX направи 61 успешни изстрелвания в Космоса (видео)

Рекорд: През 2022 година SpaceX направи 61 успешни изстрелвания в Космоса (видео)

Тази година SpaceX подобри собствения си рекорд за най-много успешни изстрелвания на ракетата Falcon за една календарна година. На 30 декември бе проведен 61-вият успешен полет в Космоса. Това означава, че средно на всеки 144 часа през 2022 година SpaceX е извършила успешно изстрелване в Космоса. Рекордът идва и с постижението, че всички бустери в тези полети, които трябваше да се завърнат, се приземиха успешно. За следващата година компанията на Илън Мъск си е поставила за цел да направи 100 полета в рамките на 365 дни.

Цялата статия прочетете ТУК.

Първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава днес към Антарктида

Първият български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава днес към Антарктида

Първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава в историческа мисия от Варна към Антарктида. Ръководител на 31-вата експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев. Капитан на кораба е кап. II ранг Николай Данаилов, а екипажът е от 26 души. Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън.

Цялата статия прочетете ТУК.

Европейската космическа агенция: Започва нова ера в прогнозирането на времето (видео)

Европейската космическа агенция: Започва нова ера в прогнозирането на времето

На 13 декември ракетата Ariane 5 изведе успешно в Космоса метеорологичен сателит на Европейската космическа агенция. Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1) е първият от ново поколение европейски сателити, осигуряващи изключително важни наблюдения за ранното откриване и предвиждане на бързо развиващи се силни бури, прогнозиране на времето и мониторинг на климата. Сега започва нова ера в прогнозата на времето, защото това поколение сателити не само ще гарантира непрекъснатост на данните от геостационарна орбита за следващите две десетилетия, но също така предлага значително подобрение на настоящите възможности за изображения и следене на светкавици в почти реално време – нова възможност за европейските метеорологични спътници.

Цялата статия прочетете ТУК.

Видео „Кръжок по астрономия“: доц. д-р Сава Донков – Междузвездните молекулярни облаци (пълен запис)

Видео „Кръжок по астрономия“: доц. д-р Сава Донков - Междузвездните молекулярни облаци (пълен запис)
©MediaBricks.bg

На 27 октомври в Кръжока по астрономия отправихме поглед към междузвездните молекулярни облаци. Лекторът доц. д-р Сава Донков от Институт по астрономия с НАО, БАН ни разказа за физическата и математическата същност на турбулентните газови фрактали.

Днес ви представяме пълен запис на лекцията му „Междузвездните молекулярни облаци – турбулентни газови фрактали“:

Цялата статия прочетете ТУК.