Наука Образование

MediaBricks.bg стана партньор за България на сайта на НАСА – Астрономическа снимка на деня (APOD)

MediaВricks.bg стана официален партньор за България на сайта на НАСА за Астрономическа снимка на деня. Astronomy Picture of the Day (APOD) стартира преди 25 години с цел да популяризира астрономията и космическите науки. На сайта всеки ден се публикува различно изображение или снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение, написано от професионален астроном. От днес вече може да намерите снимката и обяснението към нея, преведено на български език от астрономите Никола Каравасилев и Нели Иванова, в MediaBricks.bg – mediabricks.bg/apod-bulgaria.

Някои от публикуваните изображения са заснети от професионални астрономи, използващи най-големите телескопи на света. Една немалка част дори са получени и от космически телескопи и сонди, които посещават различни тела в Слънчевата система. Има и снимки, които са заснети от любители на астрономията, но те по никакъв начин не отстъпват по качество на професионалните.

Под всяко изображение се публикува и кратък коментар, в който се дава информация за явлението или обекта. Така широката публика може да се докосне до красотата на Космоса и да обогати своите знания за него. Инициатори на всичко това са Робърт Немироф (Мичигански технологичен университет) и Джери Бонел (Университет на Мериленд).

MediaBricks.bg стана партньор на APOD за България и стартира българската версия на сайта заедно с астрономите Никола Каравасилев и Нели Иванова. Благодарение на тях всеки ден ще научавате нещо ново за Вселената на български език.

Никола Каравасилев е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Той обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Никола е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Той е учител по наука в ЧОУ Izzi Science for Kids и НПМГ, и води школи в ПЧМГ.

Любовта към науката отвежда Нели Иванова на стаж първо в НАСА, след което и в ЦЕРН. След това записва магистратура по астрономия във Физическия факултет към Софийския университет и последно е била на стаж в обсерваторията в Лайден, Холандия. Нели е сред авторите на образователните програми в Музейко, а сега е учител по наука в ЧОУ Izzi Science for Kids.

В българската версия на сайта ще откриете всички публикувани снимки от 1 януари 2021 година да сега.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!