Наука Образование

Мария Габриел и Саманта Кристофорети: Новото поколение учени ще разширят границите на познанието ни за Вселената

Мария Габриел и Саманта Кристофорети: Новото поколение учени ще разширят границите на познанието ни за Вселената

Българският еврокомисар Мария Габриел и италианският астронавт Саманта Кристофорети бяха лектори в Европейската конференция по въпросите за космоса. Темата бе „Осигуряване на бъдещето на Европа в космоса“ и в нея се включиха научни изследователи, представители на Европейската космическа агенция и на националните агенции. Командир на Международната космическа станция – Саманта Кристофорети държи рекорда за жени за най-дълъг престой в космоса при полет – 199 дни и 16 часа, съобщи Представителството на ЕК в България, цитирани от БТА.

“Иновации, устойчивост и подкрепа за талантите са ключови за развитието на европейския космически сектор. Той е стратегически за технологичната независимост на Европа. Европейската космическа индустрия е четвъртата най-голяма в света на стойност от 8,6 милиарда евро през 2021 г. С програмата “Хоризонт Европа” инвестираме не само в инфраструктури от световна класа, но и в иновациитеQ и образованието”, заяви еврокомисарят Мария Габриел.

Програмата “Хоризонт Европа” обръща специално внимание на развитието на европейския космически сектор в клъстер 4 – “Цифровизация, индустрия, космос”. Целта е да финансира разработването и изграждането на космическа инфраструктура, технологии, услуги и данни.

Две са другите основни програми в подкрепа на науката и иновациите в космическия сектор. Едната е програмата “Галилео”, която помага на иновативните предприятия в Европа да създават и развиват нови цифрови технологии. Другата е “Коперник”, която предоставя свободно данни и услуги за наблюдение на Земята, и е добър пример за европейско партньорство. Новост за 2023 г. е поканата за проектни предложения на Европейския иновационен съвет и на неговия инструмент “Ускорител” с бюджет от 65 милиона евро, който ще подкрепи проекти – “Ориентирани към хората и иновативни космически технологии и услуги”.

Във финалната част на конференцията Мария Габриел и Саманта Кристофорети отправиха послание към младите хора и по-специално към момичетата. “Саманта Кристофорети е посланик на образованието и ролеви модел, вдъхновяващ новото поколение от европейски учени, инженери и астронавти да разширят границите на познанието ни за Вселената. Пожелавам на повече момичета и момчета да превърнат погледа към звездите в кариера и сбъднати идеи за Европа – лидер и в космическите технологии”, заяви еврокомисарят.