Наука

Люис Кафарели бе удостоен с Абеловата награда за 2023 г. (видео)

Люис Кафарели бе удостоен с Абеловата награда за 2023 г. (видео)

Математикът Люис Кафарели бе удостоен с Абеловата награда за 2023 г. Най-престижната награда в света на математиката носи името на норвежкия математик Нилс Хенрик Абел и се връчва на жив математик от Норвежката академия на науките ежегодно от 2003 г. Кафарели е преподавател и изследовател в Тексаския университет в Остин, САЩ, и е отличен за приноса му в теорията за нелинейните частични диференциални уравнения, включително за задачи със свободни граници и уравнението на Монж-Ампер.

Решението на борда на Норвежката академия на науките обяви президентката на научната институция в Осло Лисе Овреос, съобщава БТА.

Събитието се излъчваше на сайта на Абеловата награда.

Наградата “Абел” е учредена от норвежкото правителство през 2002 г., управлява се от Норвежката академия на науките и се връчва всяка година. Сравнява се с Нобелова награда, която не се присъжда в областта на математиката. Другото престижно отличие в света на математиката е медалът Филдс, но той е отреден за математици до 40-годишна възраст.

Церемонията по награждаването на лауреата ще бъде на 23 май в Осло. Той ще получи приза от норвежкия крал Харалд. Паричната премия на наградата е 7,5 млн. норвежки крони (660 000 евро).