Наука

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ откри свръхмасивна черна дупка в древна галактика, която е 5 пъти по-голяма от очакваното

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ откри свръхмасивна черна дупка в древна галактика, която е 5 пъти по-голяма от очакваното

Астрономи използваха космическия телескоп „Джеймс Уеб“, за да идентифицират свръхмасивна черна дупка в сърцето на галактика, формирала се около 600-800 милиона години след Големия взрив. Проучването показва, че в центъра на GS-9209 свръхмасивната черна дупка е пет пъти по-голяма, отколкото астрономите биха очаквали в галактика с подобен брой звезди.

Галактиката се намира на разстояние 25 милиона светлинни години от нас. GS-9209 се е формирала около 600-800 милиона години след Големия взрив и е най-ранната по рода си, откривана досега, твърдят изследователите. GS-9209 е най-ранният известен пример за галактика, в която вече не се образуват звезди. Според изследователите в галактиката не са се образували звезди от около половин милиард години.

Учените, ръководени от специалисти от Единбургския университет, използват космическия телескоп “Джеймс Уеб”, за да изследват за първи път тази галактика.

“Това изследване ни дава първи подробен поглед върху тези ранни галактики, като в детайли описва историята на GS-9209, успяла да формира толкова звезди като Млечния път, само 800 милиона години след Големия взрив”, обяснява водещият изследовател д-р Адам Карнал от университета на Единбург.

“Фактът, че в тази галактика виждаме и доста голяма черна дупка, е изненада. Тя обаче придава значителна тежест на идеята, че именно тези черни дупки спират образуването на звезди в ранните галактики”, отбелязва още специалистът.

Проучването показва в центъра на GS-9209 свръхмасивна черна дупка. Тя е пет пъти по-голяма, отколкото астрономите биха очаквали в галактика с подобен брой звезди. Откритието може да обясни защо GS-9209 е спряла да образува нови звезди, казват астрономите.

Галактиката е открита за първи път през 2004 г. от докторантката от Единбург Карина Капути. Данните от изследването са публикувани в списание “Нейчър”.