EnteR

„Колибри“ издава „гъмжащи“ книги от поредицата за улица „Черешова“

„Колибри“ издава „гъмжащи“ книги от поредицата за улица „Черешова“

Всички малки любители на книгите и техните по-големи книговдъхнолители скоро ще могат да разходят поглед из симпатичните ъгълчета на улица „Черешова“. Тази есен изд. „Колибри“ в партньорство с фондация „Детски книги“ започва издаването на поредицата от картинни „гъмжащи“ книги на световноизвестната илюстраторка Ротраут Сузане Бернер. В края на октомври на български ще оживее „Зима“, а в първите месеци на 2024 г. идва и „Пролет“.

Поредицата книги за улица „Черешова“ е сред най-популярните „вимелбух“ поредици за деца. Wimmelbuch (нем. wimmeln – гъмжа + Buch – книга) представлява детска картинна книга с множество рисунки и визуални детайли, която има за цел да стимулира въображението и наблюдателността на децата чрез изключителната детайлност на илюстрациите. Този тип книги са с детайлни панорамни илюстрации и съдържат малко или никакъв текст. Тяхната цел е да развият умението на детето за концентрация, въображението му и езика му. За да се случи всичко това обаче е нужен още един важен елемент  – активното участие на родител. Книгите са подходящи за деца от 1 до 6 години. Дали ще си изберете един герой и ще проследите историята му през страниците, или ще търсите скрити предмети, ще назовавате какво виждате, ще си задавате въпроси кой какво прави, ще си измисляте свои сюжети… Всичко зависи от вас.

Германската художничка Ротраут Сузане Бернер фокусира работата си върху книгите за деца и младежи, илюстрирала е над 80 книги и над 800 корици. За приноса си като детски илюстратор Бернер е финалист на международната награда „Ханс Кристиан Андерсен“ през 2002, 2004 и 2014 г., а я печели през 2016 г. Поредицата ѝ за жителите на улица „Черешова“ е популярна в цял свят, а съвсем скоро ще заживее и в българските книжарници.

Ето какво ви очаква в първата книга от поредицата:

„Колибри“ издава „гъмжащи“ книги от поредицата за улица „Черешова“

Зимата дойде.

Всички се подготвят за Коледа – украсяват коледни елхи, купуват подаръци, посещават коледния базар. От небето се сипе пухкав сняг, а децата правят снежни човеци, карат шейни и се замерват със снежни топки. Този чудесен зимен ден е изпъстрен с малки събития. Разберете как са го прекарали жителите на улица „Черешова“.

Издателство „Колибри”, фондация „Детски книги” и „Музейко” канят най-малките читатели и техните родители на официалната премиера на „Зима на ул. „Черешова“ на 22 октомври от 16 ч. Водещ на събитието ще бъде Вал Стоева от Фондация Детски книги, която ще разкаже повече за книгите тип „вимелбух”, за историята им, за това защо са важни и как да се „четат”, въпреки че нямат текст.

Събитието е подходящо и за най-малките деца, които вече проявяват интерес към цветове и форми, и към по-големите, които вече имат отношение и изградено любопитство към книгите.

Издателство: Colibri

Художник и автор: Ротраут Сузане Бернер

Линк за предварителни поръчки: https://www.colibri.bg/knigi/2287/rotraut-suzane-berner-zima-na-ulica-chereshova