Izzi Science for Kids представя своя учител по музика Елина Дашина
Образование

Izzi Science for Kids представя своя учител по музика Елина Дашина

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

Музика и наука – как хубаво звучи. Днес новото частно начално училище в София Izzi Science for Kids представя своя учител по музика Елина Дашина. Училището е с двуезичен профил и със засилено изучаване на наука с едни от най-добрите млади преподаватели, които ще прилагат програмата STEAM на Cambridge Primary. Също така всички деца от предучилищна възраст, 1., 2., 3. и 4. клас ще имат занимания и по музика. Те ще изучават на български и на английски стиловете и историята на музиката. Малките възпитаници ще опитват да свирят на пиано, китара, ударни инструменти и ще усъвършенстват своите ритмични и вокални способности.

Защо е нужно училището Izzi Science for Kids? С какво ще помогне на децата, на родителите?

Децата притежават вродено любопитство към заобикалящия ги свят. Те имат потребност да го наблюдават и изследват, да обогатяват знанията си всеки ден. Експериментите ги привличат и впечатляват. Малките учени си задават въпросите защо, как, какво е това и се нуждаят от свои хипотези, анализи и отговори, които ги провокират към придобиване на нови умения. В този смисъл училище като Izzi Science for Kids е важно, защото чрез средствата на науката децата ще развиват своето логично мислене, ще възприемат по-ясно причинно следствените връзки на явленията и ще се превърнат в по-осъзнати и образовани личности.

Защо музика?

Моят свят е музика. Не мога да си представя живота без нея.

Музиката е откровение, естетическа истина, смисъл и вдъхновение. Тя е духовен свят, в който можеш да мечтаеш, блестиш и притихваш. Провокирана от таланта, тя общува чрез красиви мелодии, тембри, хармонии и форми. Като времево изкуство, музиката следва определени правила: ритъм, метрум, пулсация, хармония, композиционни принципи, форма, динамика и др.

Елементарна теория на музиката, солфеж, хармония, полифония, музикален анализ, оркестрация са основните дисциплини на музикалната наука. Основни нейни цели са развиване на слухова „наблюдателност“, ритмичен усет, нотна грамотност, прецизност в интонацията и ритъм, музикална памет, развитие на музикалните способности и създаване на уникален изпълнителски/вокален стил.

Музикалните занимания развиват мозъка и интелекта, а свиренето на пиано в ранна детска възраст влияе благотворно върху фината моторика, концентрацията, вниманието, паметта и двигателната координация.

Izzi Science for Kids представя своя учител по музика Елина Дашина

Какъв опит имаш като учител и вдъхновител на мънички дечица?

Завърших магистърската си степен в СУ – „Музикална педагогика“ с пиано и в продължение на години свирих в чужбина и участвах в различни музикални формации. Гастролирах като солов пианист в Норвегия, Швейцария и Япония. След завръщането ми в България, започнах да преподавам пиано в „Монтесори“ градина и да се занимавам с обучение на начинаещи пианисти.

Децата комуникират чрез сетивата си. При тях емоцията е основния език. Те имат необходимост да се изразяват чрез музика. Моя ученичка на 6 г. сътвори две свои мелодии. Нарече ги : „Пролет“ и „Нощ“. Беше много щастлива и горда да ги изпълнява пред своите приятели и близки.

Децата постоянно ме изненадват и впечатляват със своята непринуденост, ярка индивидуалност, искреност и чистота. Опитвам се да развивам музикалния им талант, въображението и сетивата им, искам да бъдат нотно грамотни, да ги мотивирам да изградят естетически усет  и вкус към красивото в музиката.

С какво смяташ, че ще си най-полезна?

Обичам професията си и вярвам, че всеотдайността, доверието, любовта и индивидуалния подход са от изключителна важност за развитието на младите пианисти.

Бъдещи планове на училището?

Izzi Science for Kids и екипът му от професионалисти ще допринесе за развитието на осъзнати, умни, образовани и емоционално интелигентни личности.

Izzi Science for Kids вече обяви стъпките за кандидатстване през учебната 2019/2020 година за ученици от предучилищна възраст, 1., 2., 3. и 4. клас. Страхотният екип от професионалисти на училището е изготвил 3 лесни и забавни стъпки за прием. Като най-важното е, че децата няма да бъдат изпитвани и няма да правят тестове, а ще се търси творческо прилагане на знания и кандидатстването ще се превърне в приятно игрово преживяване за малките ученици.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!