Izzi Science for Kids представя своите учители – биологът Таня Димитрова
Наука Образование

Izzi Science for Kids представя своите учители – биологът Таня Димитрова

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

При голям родителски интерес протекоха първите няколко издания на отворените врати и 3 приемни дни на новото частно начално училище в София Izzi Science for Kids. Вече са приети над 40 деца от предучилищна възраст, 1., 2., 3. и 4. клас за учебната 2019/2020 година. В училището висококвалифицирани педагози и най-добрите български млади учители по наука ще адаптират програмата STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) на Cambridge Primary за двуезично обучение на български и английски. За тази седмица ръководството на училището обяви, че в неделя (14 април) от 11:30 ч. ще има приемен ден, а вечерта от 17 ч. ще има отворени врати за родители, които предварително се запишат по мейл: info@izzi.academy.

Днес Izzi Science for Kids представя един от основните си учители по наука – биологът Таня Димитрова. Тя ще отговаря за предметите анатомия (светът в нас) и екология (светът около нас). Таня идва в новото частно училище със завидна автобиография като учител по анатомия, екология и биология в Американско училище, асистент по кардиология в Американската армия, редактор на научни списания и учител по танци. Има магистратура от Университета на Калифорния Бъркли, бакалавър от Лондонския университет и 7 години военна служба. Преди завръщането си в България през 2016, Таня е живяла в 7 държави на 5 континента. Създател и редактор на детското научно списание “Science Journal for Kids”, което публикува академични статии от научни журнали “преведени” на детски език. В популярния си TEDx talk, Таня разказва как (и защо) децата трябва да имат достъп до науката.

Защо е нужно училището Izzi Science for Kids? С какво ще помогне на децата, на родителите? Защо наука?

Какво е наука и научен подход? Това е нормално мислене, но малко по-структурирано: наблюдаваш света и задаваш въпрос за него; проучваш какво вече се знае на тази тема; формулираш предположение, измисляш начин да го тестваш и на базата на резултатите си правиш заключения. Ако предположението ти е било вярно, споделяш резултатите си със света; ако не, продължаваш да правиш и тестваш предположения. Важна част от процеса е и да внимаваш за предубеждения (bias), които може неусетно да те подведат.

Izzi Science for Kids представя своите учители – биологът Таня Димитрова

Този подход е рационален и логичен. Позволява ни да опознаваме света и живота стъпка по стъпка. В свят с фалшиви новини, социални мрежи и автоматизация е особено важно бъдещите възрастни да развият научно и рационално мислене още от малки.

Какво значи да си комуникатор на наука?

Цял живот съм се занимавала с наука: първо с медицина – 7 години бях U.S. Army medic със специалност кардиология. После завърших бакалавър по Екология и околна среда в Лондон и Магистър по Енергетика в Университета в Бъркли, Калифорния. И винаги съм осъзнавала, че всъщност няма голямо значение какво откриват учените, ако не успеят да предадат това знание на останалите хора около тях. По някакъв начин комуникирането на науката в едно общество е дори по-важно от самата нея.

За това известно време работих като журналист по научни теми – бях редактор в Berkeley Science Review. Но и това някак не ми беше достатъчно. В Щатите хората, които отричаха научни елементарни истини като климатичните промени и важността на ваксините, все не намаляваха. (Като се прибрах в България, осъзнах, че и тук има подобен проблем.) “Само ако можеха да разберат как учените са стигнали до тези изводи…” – мислех си аз.

Но накрая осъзнах, че това е и въпрос на поколение. Научното образование трябва да започне от съвсем малки. Дъщеря ми е на 2 и аз вече я тренирам да мисли като учен, да задава въпроси “Защо?” и “Как?”, да тества предположенията си методично.

Какъв опит имаш като учител и вдъхновител на мънички дечица?

След всичките години образование, реших, че все още не ми стига и изкарах квалификация за учител по наука в щата Тексас. Започнах работа в малко квартално училище в столицата Остин – преподавах анатомия, екология и биология. Моите 83 ученици изцяло промениха живота ми.

На първо място, показаха ми колко гъвкави и разтегливи са умовете им, как би било грешка да ги подценявам – колкото и да са малки, те са способни да разберат която и да е концепция (стига да е представена по подходящ начин), да я осмислят критично и да построят нещо ново на базата й. Именно това е научен подход!

Второ, вдъхновиха ме да започна следващия си голям проект – Science Journal for Kids – научно списание за деца, в което разказваме за най-съвременните научни открития на достъпен език. Как? Като “превеждаме” академични статии публикувани в най-престижните научни журнали: Science, Nature, The Lancet и т.н. Днес имаме по половин милион читатели годишно.

С какво смяташ че ще си най-полезна?

С търпението си, с отвореното си мислене, с готовността си да чуя и разбера идеите на децата.

Бъдещи планове на училището?

Надявам се да се разрастваме – може би с не толкова експлозивен темп, но пък устойчиво. С колегите искаме да отгледаме поколение на мислещи и осъзнати деца, които да променят бъдещето на България (и света) към по-добро. Както казва Маргарет Мийд, “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

Izzi Science for Kids вече обяви стъпките за кандидатстване през учебната 2019/2020 година за ученици от предучилищна възраст, 1. и 2. клас. Страхотният екип от професионалисти на училището е изготвил 3 лесни и забавни стъпки за прием. Като най-важното е, че децата няма да бъдат изпитвани и няма да правят тестове, а ще се търси творческо прилагане на знания и кандидатстването ще се превърне в приятно игрово преживяване за малките ученици.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!