Наука

Ingenuity: Първи полет на Марс (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кой е най-добрият начин за изследване на Марс? Може би няма един най-добър начин, но наскоро демонстрираният метод е много обещаващ – полет.

Самостоятелният полет има потенциала да изследва обширни региони и да разузнава особено интересни райони за по-подробно изучаване.

Вчера за първи път беше осъществен полет със собствено захранване на Марс от хеликоптера Ingenuity. В началото на представеното видео, Ingenuity е заснет стоящ спокойно на марсианската повърхност, от роувъра Perseverance. Няколко секунди по-късно, дългите перки на Ingenuity започват да се въртят, а няколко секунди след това се случва нещо историческо – Ingenuity наистина излита, в продължение на няколко секунди лети и каца безопасно.

През следващите няколко месеца са планирани още тестове на безпрецедентните възможности на Ingenuity. Полетът може да помогне на човечеството да изследва по-добре не само Марс, но и спътника на Сатурн Титан през следващите няколко десетилетия.

Ingenuity: First Flight over Mars
Video Credit: NASA, JPL-Caltech, ASU, MSSS

https://apod.nasa.gov/apod/ap210420.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!