Google Duplex - изкуствен интелект, който провежда разговори от името на потребителя
Технологии

Google Duplex – изкуствен интелект, който провежда разговори от името на потребителя

Невероятна демонстрация на бъдещето направи тази вечер изпълнителният директор на Google Сундар Пичай по време на годишната конференция I/O 2018. Той показа как изкуствен интелект прави резервация от името на собственика на смартфона, чрез реален разговор с човек. Google Duplex успява да се справи с контекста на разговора, да не зацикли при появил се проблем и да произнася, не просто отделни думи, а цяло непрекъснато изречение със смисъл и подходяща интонация. Да, това е бъдещето на умните асистенти.

Сундар Пичай обяви, че услугата се казва Google Duplex. И до няколко седмици ще бъде достъпна в САЩ. Естествено, първоначално ще е ограничен. Но важното е, че вече има софтуер, който може да говори с жив човек, без това да проличи или да създаде объркване.

Двата примера, които изпълнителният директор на Google пусна на публиката успяха да впечатлят всички. Асистентът първо трябваше да направи резервация за подстригване. Избраният час не беше свободен и изкуственият интелект успя да проведе смислен разговор, така че да уговори по-ранен час, който е удобен за потребителя на смартфона. Все пак се обажда от негово име.

При втория разговор Google Duplex се справи с объркване от страна на ресторанта за деня на резервацията и броя на хората. След това успя да разбере, че е постигнал успех дори и без да е направил резервация, а само с уверението, че ще има свободни места в желания ден.

Първоначално Google Duplex ще може да извършва обаждания само, за да уговаря срещи, да прави резервации и да предупреждава за закъснения. Но това е просто началото…

Целта е да бъде дадена възможност на потребителите да не губят времето си с неща с които може да се справи изкуственият интелект. Сундар Пичай даде пример с майка с болно дете. Асистентът ще осъществи разговор с доктор за възможно най-бързо посещение или запазване на час в кабинета, докато тя се грижи за детето си.

Едно от първите реални ползвания ще бъде за обаждания до бизнеса при предстоящи празници, за да актуализира автоматично работното им време в Google само за празничните дни. Така на малкия бизнес ще му бъде спестено време.

Google Duplex има възможността да използва цялата придобита информация от конкретния разговор и да не звучи като робот. Той се справя светкавично с проблем и търси решение без паузи. Разговорът е гладък и не е агресивен. Може да повтори конкретно нещо, което човекът от другата страна не е чул, или да бъде прекъснат и отново да продължи. Даже отговоря при проверка дали още е на линия. Използва се учтива форма и паразитни изрази от свободната реч, за да звучи по… човешки.

Етикети: