Google спира част от бизнеса си с Huawei заради черния списък на Тръмп
Смартфони Технологии

Google спира част от бизнеса си с Huawei заради черния списък на Тръмп

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

Тази вечер агенция Reuters съобщи, че компанията Alphabet (от която Google е част) спира голяма част от бизнеса си с Huawei. Става дума за „използване на хардуерни и софтуерни продукти (на Google), с изключение на тези, обхванати от лицензи с отворен код“. Това се случва броени дни след като правителството на САЩ постави китайския производител на смартфони в черен списък, с който американски компании не трябва да имат търговски взаимоотношения.

Въпреки, че източникът на тази новина все още не е посочен, световните медии цитират Reuters, и посочват, че до дни всичко ще стане ясно от официални съобщения от двете страни. Малко по-късно и theverge успяха да получат потвърждение на новината от свои източници в Google.

Основният удар, който Huawei ще понесе е спирането на достъпа до Gmail, YouTube и Google Play Store за всички бъдещи устройства, както и моментално ограничаване на всички обновления на Android. Самата операционна система е с отворен код и може да бъде използвана, но това въобще няма да е достатъчно за потребителите на тези смартфони.

Новината все пак беше очаквана в този момент, защото черния списък на Тръмп не оставя вариант американски компании да работят с Huawei без да има санкции и за самите тях. Също така от страна на китайската компания доста често са споменавали през последните месеци, че готвят собствена операционна система.

Според източника на Reuters подобна развръзка не е в интерес и на двете страни, за това в момента адвокати на компаниите разглеждат различни варианти свързани с черния списък.

Потребителите веднага реагираха в социалните мрежи, като най-често искат да получат отговор дали сегашните устройства ще бъдат засегнати и какво ще се случи новите продукти, които Huawei са планирали да пуснат на пазара в близките месеци. Най-вероятно още в понеделник през деня ще бъдат дадени отговори на почти всички тези въпроси, защото неяснотата не работи в полза и на Google и на  Huawei.

 

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!