Наука Образование

Фондация „Карол Знание“ връчи годишните си награди за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“

Фондация „Карол Знание“ връчи годишните си награди за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“

В края на януари фондация „Карол Знание“ връчи наградите си на победителите в конкурсите за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“. Стипендията от 10 000 лева получи докторантът Иво Михов от Физическия факултет на СУ и част от екипа на Център за квантови технологии към университета. Чекът за 30 000 лева за победа в конкурса „Предприемач в науката“ получиха Алекс Новков и Теодора Савчева с проекта си SolarReviver – система за почистване на соларни панели. Сертификатът и чекът бяха връчени лично от учредителя на фондацията Станимир Каролев.

Алекс Новков и Теодора Савчева са студенти от Техническия университет, членове на Клуба по роботика към университета.

Фондация „Карол Знание“ връчи годишните си награди за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“

„За мен Предприемачи в науката беше едно събитие и един етап от живота, който много помогна при изграждането ми като личност и още повече като предприемач, особено за човек, който се занимава в техническата сфера“, каза при получаването на наградата Алекс Новков. „Благодарение на наградата ще успеем да надградим нашия проект и да го подготвим на много по-добро ниво за пазара“, добави Теодора Савчева.

Системата SolarReviver се грижи за почистването на повърхността на соларните панели, за да увеличи тяхното КПД за производство на електроенергия. Според проучванията на студентите, намаляването на ефективността на соларните панели пада с до 35% вследствие на замърсеност. Това е основният проблем, който решава разработката.

Иво Михов спечели 10 000 лв. стипендия за докторантската си работа Оптимизирани квантови гейтове и квантови алгоритми.

„Изключително съм благодарен на фондация Карол Знание за оценката и признанието, за показания професионализъм и за това, че по този начин те помагат всяка година на млади български учени да напреднат ида придвижат българската наука една идея по-напред“, каза при получаването на отличието си Иво Михов.

Фондация „Карол Знание“ връчи годишните си награди за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“

Научният му ръководител, акад. Николай Витанов призна, че Иво Михов е един от най-добрите докторанти, които е имал през последните 30 години.

„Изключително мотивиран, изключително дисциплиниран и невероятно прецизен. Прецизността е нещо, което наистина го отличава от неговите връстници. Тази прецизност беше ключова, за да наблюдаваме този толкова интересен ефект, който има потенциала да направи много интересни пробиви в high-resolution spectroscopy – спектроскопия с изключително висока прецизност. Не знаем колко далеч ще стигнем в използването на ефектите от този феномен, но има потенциални възможности за всички измервания, които изискват свръх висока прецизност. Силно се надявам, че с Иво това няма да е последното ни голямо постижение. Поставили сме си много амбициозни цели – с хардуера на IBM да бием това, което IBM може да постигне. Може да не успеем, но може поне да опитаме, защото разполагаме с цял арсенал от методи за контрол на квантови системи. И при устрема и амбицията на Иво и други докторанти, да успеем да сформираме една много силна група и да затвърдим мястото на България на квантовата карта на света, където присъстваме от известно време, но искаме да станем много по-видими.“

Основна задача на докторантския му проект е намаляване на грешката на квантови гейтове с експерименталната им демонстрация на квантов хардуер на IBM. Провежда проучвания за влиянието на формата на импулсите върху честотния отговор на кюбита. Специално внимание обръща на импулси с лоренцианова форма. Резултатите са представени в научната статия Defying Conventional Wisdom in Spectroscopy: Power Narrowing on IBM Quantum, публикувана в началото на годината в най-реномираното списание по физика Physical Review Letters.

„Демонстрирах неочаквания ефект на мощностно свиване при лоренцианови импулси за първи път досега“, казва скромно Иво. „Смайващото наблюдение при лоренциановите импулси“ опровергава над 100-годишната парадигма в спектроскопията.