Технологии

Facebook и LG спират служителите си да пътуват до Китай заради коронавируса

Няколко технологични гиганта започнаха да ограничават служителите си да пътуват до Китай заради коронавируса. Според американското издание The Verge първите компании са Facebook, LG и Razer (производител на гейминг хардуер). В допълнение служителите на Марк Зукърбърг, които наскоро са се прибрали от Китай, са помолени да работят от вкъщи.

Въпреки, че социалната мрежа Facebook е забранена в Китай, компанията има офиси там и използва китайски доставчици за производството на виртуалните очила Oculus, както и устройствата за чат Portal.

Базираната в Калифорния компания Razer, известна с това, че прави геймърски лаптопи и аксесоари, също потвърди пред The Verge, че предприема такива мерки. „Вече ограничаваме пътуванията до азиатската страна и съветваме служителите си там да работят от дома“, заяви говорител на Razer в понеделник.

Според Ройтерс LG е въвела пълна забрана за пътувания до Китай и е посъветвала служителите си, които вече са там по работа, да се върнат у дома възможно най-бързо.

От друг основен технологичен гигант – Amazon обобщават само, че следват предписанията на Световната здравна организация, но не съобщават дали изтеглят служителите си от Китай.

Този конкретен случай на коронавирус, известен като 2019-nCoV, е част от групата на обичайните вируси на бозайници, която през 2002 г. доведе до огнището на SARS. Здравните служители смятат, че огнището, появило се през декември, е в китайския град Ухан. Оттогава американските центрове за контрол и превенция на заболяванията съветват всички граждани на САЩ да избягват пътуванията до Китай. Вече има над 100 регистрирани смъртни случая в Китай и са потвърдени повече от 4000 заразени.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!