Наука

Европейската космическа агенция излъчи първото в историята пряко предаване от Марс (видео)

Европейската космическа агенция излъчи първото в историята пряко предаване от Марс (видео)

В петък Европейската космическа агенция излъчи на живо в YouTube изображения на Марс, направени в реално време от сондата Mars Express. Поводът бе 20-годишнината на космическия апарат, като общото време на излъчването бе около един час. Снимките на Червената планета се променяха приблизително на 50 секунди.

Европейската сонда Mars Express беше изстреляна от космодрума Байконур през юни 2003 г. и достигна Марс на 3 декември 2003 г. Тя достави на планетата спускаемия апарат “Бийгъл 2”, който беше изгубен в последния етап от кацането, припомнят от БТА.

По време на работата си в орбита Mars Express прави много снимки на повърхността на Марс, открива големи запаси от лед и потенциални следи от течна вода под полярните ледени шапки на четвъртата планета в Слънчевата система.

Кадри в почти реално време от такова голямо разстояние са “доста редки”, обясни ЕКА. На живо е предавано стъпването на астронавти на Луната преди повече от 50 години, а по-скоро и как космически апарат се блъска насочено в Луната и астероид.

“Ако сега бяхте на апарата “Марс Експрес” . . . щяхте да виждате това”, каза инж. Саймън Ууд от мисията.  “Обикновено не получаваме образи по този начин. Снимки и други данни обикновено се съхраняват от космическия апарат и по-късно се предават до Земята, когато антената му може да бъде насочена към нас, обясни Ууд.

“Днес празнуваме 20-ата годишнина от мисията Mars Express и във връзка с това даваме възможност на всеки да се доближи до тази планета възможно най-близо”, се казва в прес съобщението на ЕКА.

Предадените на земята снимки са направени в реално време от камера, монтирана на сондата “Марс Експрес”. Изображенията на планетата се появиха с около 17 минути закъснение. Това е времето, необходимо на сигнала да измине разстоянието от сондата до Земята.