EnteR Наука

Днес започна 4-дневен празник на знанието – Софийски фестивал на науката

Днес започна 4-дневен празник на знанието - Софийски фестивал на науката

Днес започна традиционният празник на знанието – Софийски фестивал на науката в София Тех Парк, който ще продължи до 12 май. В него участват над 120 учени от 11 държави, съобщиха организаторите от фондация „Красива наука“. Фестивалът ни среща с учени, изложби, работилници и демонстрации, ексклузивна фестивална книжарница, премиерна прожекция на филм от Полша, както и на богата училищна програма. Публиката ще чуе разкази на учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и САЩ.

Фестивалът се организира от фондация „Красива наука“ и е отворен за всички, които споделят любопитство към постиженията, които движат човечеството напред и влияят на качеството и начина ни на живот. Съдържанието е поднесено на достъпен и разбираем език, за да обогати представите за актуалните теми в науката и разшири кръгозора на неспециализираната публика. Събитието се провежда под патронажа и националното партньорство на Министерството на образованието и науката. Част е от Календара на културните събития на Столичната община.

За тазгодишното издание на фестивала у нас пристига проф. Томас Хертог – белгийски космолог, работил редом до Стивън Хокинг в Кеймбридж в продължение на двадесет години. Новата му книга ще бъде налична във Фестивалната книжарница, където гостите ще могат да получат и автограф от автора след неговата презентация. На форума ще бъде и Александър Грасар – френски изследовател, ръководител на лаборатория в Института Пастьор в Лил. Той ще представи разработки на нови технологии за орган върху чип за по-добро разбиране на инфекциозните заболявания.

По повод 120-годишнината от рождението на американския теоретичен физик Робърт Опенхаймер гост на фестивала ще бъде австрийският професор по радиохимия и физична радиоекология, проф. д-р Георг Щайнхаузер.

Археологът д-р Леонор Медейрос, гл. асистент във Факултета по социални и хуманитарни науки на Лисабонския университет NOVA (NOVA FCSH), ще запознае аудиторията с археологическите инициативи от вида „Направи си сам“ и ролята им в документирането и разбирането на нашето минало.

Проф. д-р Жолт Лавица ще представи резултатите от проучвания, проведени от групата за изследване на образованието STEAM в Университета Йоханес Кеплер в Линц, Австрия, относно влиянието на разширената/виртуална реалност и 3D печата върху обучението и работата на учителите в различни страни.

За критичната роля на телескопите за космически изследвания за изучаването на природата на тъмната енергия ще разкаже д-р Ран Ли, професор в Националните астрономически обсерватории на Китайската академия на науките.

Представителят на National Geographic Society, археолог и специалист по праисторическата археология на югозападна Азия доц. д-р Ема Байсал ще разкаже за начините, по които археолозите откриват неизвестни досега подробности от праисторическия живот, използвайки малките детайли на артефактите.

Никола́ Рамбо́ – преподавател и изследовател в Парижкия университет Сорбона и в Института по небесна механика и изчисляване на ефемериди към Парижката обсерватория, ще ни запознае с откритията за подземния океан на сатурновата луна Мимас.

Чрез театралния жанр и в хумористичен тон, испанските учени Кристина Лампон Диестре и Алберто Виво Поркар от групата Big Van Ciencia ще представят успехите на жените в историята чрез стендъп шоуто „Наука с име на жена“.

Д-р Лида Син от Китайския университет по геонауки (Пекин) ще сподели как палеонтолозите използват различни технически методи за проследяване на динозаврите и възстановяване на техния свят.

За приложението на метеорологичните изследвания на мезомащабните и микрофизичните характеристики на процесите в облаците и валежите на украинската антарктическа изследователска станция „Академик Вернадски“ ще научим от украинската метеороложка и антарктичка д-р Анастасия Чигарева.

Публиката ще има възможност да види и премиерна прожекция на филм за живота на Мария Склодовска-Кюри, която се организира по повод 90 години от смъртта на лауреатката на Нобеловата награда.

На живо по видеовръзка ще се включи д-р Умберто Кампинс – Pegasus професор по физика и астрономия, член на мисията на НАСА за връщане на проби от астероида OSIRIS-REx, която достави пробата от астероид обратно на Земята през 2023 година.

Специално за фестивала пристига и българинът проф. Николай Бобев, професор по физика в Католически университет Льовен (Белгия), където преподава и прави научни изследвания по фундаментална теоретична физика от 2014 година.

Сред участниците от страна на българската научна общност са представители на  Българската академия на науките: чл.-кор. проф. дгн проф. Кристалина Стойкова (зам. директор на Геологическия институт); доц. д-р Владимир Бозуков (ръководител на секция, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания); проф. д-р Светлана Николова (директор на Ботаническата градина); проф. д-р Лъчезар Филчев (Институт за Космически изследвания и технологии); проф. д-р Иван Дреновски (Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите); доц. д-р Тодор Чобанов (Институт по балканистика с център по тракология); доц. д-р Петя Димитрова (Институт по микробиология); доц. д-р Мария Ганчева, доц. д-р Ралица Велинова, доц. д-р Любомир Александров (Институт по обща и неорганична химия); д-р Виолета Желязкова и Владимир Николов (Национален природонаучен музей), д-р Мартин Недялков (Институт по обща и неорганична химия); и др.

От СУ „Св. „Климент Охридски” на фестивала ще бъдат докторът на науките по теоретична и математична физика проф. дфн Ана Пройкова; атомните физици и участници в екипа на ЦЕРН проф. д-р Леандър Литов, доц. Венелин Кожухаров, доц. Пейчо Петков, доц. Румяна Хадийска, доц. Борислав Павлов; астрофизикът и зам. декан на Физическия факултет доц. д-р Владимир Божилов; химиците проф. дхн Милен Богданов и доц. д-р Лъчезар Христов; деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов, заместник-деканът доц. д-р Димитър Желев, доц. д-р Евгения Сарафова и доц. д-р Стелиян Софийски фестивал на науката Съобщение до медиите Стр. 3 от 4 Димитров; молекулярният генетик и ръководител на лаборатория по синтетична биология и биоинформатика проф. д-р Роберт Пенчовски; молекулярният биолог д-р Петър Ефтимов, докторантът по квантова информатика Иво Михов; палеонтологът доц. д-р Дочо Дочев, и др.

От Университета по архитектура, строителство и геодезия: доц. д-р инж. Борис Цанков, преподавател в катедра „Хидравлика и хидрология“ и участник н ХХХII Българска антарктическа експедиция, д-р инж. Добрил Вълчев и д-р Боян Борисов.

От Националния институт по метеорология и хидрология с презентации ще се включат доц. д-р Лилия Бочева, директор на департамент; гл. ас. д-р Анастасия Стойчева, оперативен синоптик; Евгения Трайкова, Красимир Стоев, Ралена Илиева и Георги Цеков. От Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” ще бъдат доц. д-р Аспарух Камбуров; гл. ас. д-р Господинка Гичева и гл. ас. д-р Александър Чаначев.

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” ще бъде представен от ас. д-р Стефан Николов, физик и доктор по методика на обучението по физика.

От Медицински университет – София презентации ще направят генетикът Галя Петрова и мениджър на проекта „Геномът на България“ Цветана Керелска.

Във фестивалната програма ще участват още съоснователят и главен изпълнителен директор на стартъпа за тестване и повишаване на надеждността на системи, базирани на изкуствен интелект Efemarai д-р инж. Светлин Пенков, химикът Наско Стаменов, ветеринарният лекар д-р Тома Щилиянов; екологът Христина Тодорова-Филипова от Софийския зоопарк; уредникът на Национален музей „Земята и хората” д-р Петко Петров; авиокосмическият инженер и създател на Космическа академия за деца Тихомир Димитров; учителите на ЧСУ „Наука за деца”; образователните предприемачи от Академия „Роботика“, Академия по програмиране Dev Academy, Детски научен клас ДНК, Споделен работилница за деца и младежи МИНТИ, Технократи, Университет за деца, Център по забавна математика, MindHub, и много други.

Закриващото събитие на ХІV-ия Софийски фестивал на науката е посветено на основаването на Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН, както и годишнината от българското участие в най-амбициозния проект на човечеството.

Организаторите приканват всички с интерес към развитието на интернет технологиите, познанията за тъмната материя, зараждането на Вселената, възможностите за лечение на рак и към приноса на ЦЕРН в редица други направления, да изпращат предварително въпросите си на сайта, в социални мрежи и на адрес communications [@] beautifulscience.bg.

Гостите могат да разгледат общата програма по дни, работилници и теми и да запазят местата си за всяко конкретно събитие през уебсайта на фестивала.

В Училищната програма заявките започнаха още от м. март и до момента 2500 ученици от десетки училища от София, Самоков, Пирдоп, Златица и други близки до столицата селища са настанени на повече от 4400 места. Учители ще могат да продължат да правят заявки, но вече само за оставащите места в програмата. Учениците ще участват в работилници, интерактивни преживявания, дискусии и вдъхновяващи шоута за различни възрасти. Специално за учители организаторите са предвидили и няколко срещи. Сред тях в Училищната програма с български експерт по използване на изкуствен интелект в класната стая, и в Основната програма с унгарски професор по образователни технологии.

В Съпътстващата програма ще има среща с 20 международни млади изследователи от програмата National Geographic Explorers, които избраха именно фестивала като място за насърчаване на български учени да се присъединят; Регионален технологичен форум „Инженери в действие“ на Университет за деца. Изложби тази година има на Музейко, Регионален исторически музей Русе и антарктическия проект “Картички от пощ.клон 1090”. Зона Направи си сам в партньорство с Mr. Bricolage ще приема деца, които искат да се научат на основни умения да майсторят. Повече от 40 щанда с демонстрации и експерименти от институти, университети и образователни предприемачества ви очакват в Зона Откривател.

Достъпът до събитията на фестивала става с предварителни резервации на безплатни пропуски или закупуване на билети от сайта на фестивала. Повечето събития са безплатни за посетителите, а няколкото на брой събития с платен достъп са на стойност 5 лв. Възможно е зрители да закупят билет или да резервират място и по време на фестивала, но организаторите препоръчват да не чакат до последния момент поради изчерпване на местата.

Организатор на Софийския фестивал на науката е Фондация „Красива наука“, а основен партньор е Министерство на образованието и науката. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община Корпоративни партньори: A1, Aurubis, Overgas, Mr. Bricolage, ARPharМ, Kaufland, Maxxium, ABC Design & Communication, JobTiger Академични и образователни партньори: БАН, НИМХ, СУ „Св. Климент Охридски“, ТУ– София, МГУ „Св. Иван Рилски“, ХТМУ, УАСГ, Фонд „Научни изследвания“ при МОН, Форум Демокрит, Български антарктически институт, Национален STEM център, центровете за компетентност Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия – ХИТМОБИЛ и Clean&Circle Международни партньори: Австрийско посолство, Британски съвет, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Полски културен институт, Посолство на Украйна, Посолство на Китайската народна република, Посолство на САЩ, Френски институт, Институт Сервантес – София, Институт Лист София (Унгарски културен център), National Geographic Логистични партньори: София Тех Парк, BEA Solutions, МултиКулти Колектив, издателство „Жанет 45“, издателство „Сиела“ Медийни партньори: БТА, Национално издателство „Аз-Буки“, Наука ОФФНюз, Mediabricks.bg, The Sofia Globe, Програмата, БГ Наука