Наука Образование Технологии

Чрез INSAIT България е първата страна в Източна Европа, която влиза в топ мрежата за развитие на изкуствения интелект ELLIS

Чрез INSAIT България е първата страна в Източна Европа, която влиза в топ мрежата за развитие на изкуствения интелект ELLIS

България е първата страна в Източна Европа, която се присъединява към най-елитната европейска мрежа за развитие на изкуствения интелект ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems). Чрез Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ у нас се създава първата точка от мрежата в региона „ELLIS Unit Sofia“.

Събитието, на което беше обявено присъединяването, се проведе в присъствието на министър-председателя на Република България акад. Николай Денков, ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, директора на INSAIT проф. Мартин Вечев, представители на института и на медиите.

Изпълнителният директор на Института INSAIT Борислав Петров приветства гостите на официалното откриване на ELLIS Unit Sofia. „Само година след обявяването на института ние имаме честта да сме първата страна в Източна  Европа, която става част от стратегическата мрежа на европейския континент за развитие на изкуствения интелект“, каза той.

В своето обръщение идеологът на Института INSAIT проф. Мартин Вечев заяви, че изкуственият интелект става все по-стратегическа част от икономиката на цели държави, тъй като има потенциал абсолютно да трансформира икономиката в различни отрасли. По думите му вече почти няма индустрия, която да не е засегната по някакъв начин от изкуствения интелект. „В последните години държави като САЩ и Китай направиха огромни инвестиции в тази сфера и в резултат бяха създадени изключителни технологии“, каза проф. Вечев и допълни, че се създаде ситуация, при която има опасност Европа да започне да изостава в може би една от най-стратегическите сфери в света в момента.

Чрез INSAIT България е първата страна в Източна Европа, която влиза в топ мрежата за развитие на изкуствения интелект ELLIS

По думите на проф. Вечев ELLIS е отговорът на Европа на това предизвикателство. Идеята на ELLIS, създадена 2018 година, е да обедини най-елитните, най-реномираните европейски научни институти, да ги накара да работят заедно, в синхрон, в тясно сътрудничество, така че да може Европа да се конкурира със САЩ, с Китай и с други държави, които правят тези огромни инвестиции.

ELLIS в момента се състои от 39 института от Западна Европа и представлява най-престижната, най-мащабната, най-стратегическата и най-важната инициатива на Европа  с тази цел.

Проф. Вечев допълни, че за да може една организация да стане член на ELLIS, най-вече се изисква в нея да работят учени на световно ниво в сферата на изкуствения интелект.

„Това, което се случва в момента – приемането на INSAIT, приемането на Софийския университет, приемането на България в ELLIS, е прецедент, тъй като за първи път научна институция от Източна Европа става член на тази престижна организация. Това е изключително признание за България и нещо, с което България може да се гордее, да го използва като технологичната визитна картичка пред света“, подчерта проф. Вечев и допълни, че приемът в ELLIS е заявление пред света, че България чрез INSAIT, чрез Софийския университет вече ще бъде място, където ще се създават, изграждат бъдещи технологии, а не само място, където се използват или прилагат.

Чрез INSAIT България е първата страна в Източна Европа, която влиза в топ мрежата за развитие на изкуствения интелект ELLIS

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков заяви, че през последните години благодарение на членството в Европейския съюз, а също и на националното финансиране, какъвто е случаят с INSAIT, е имало възможност да бъде закупена  сериозна апаратура, да се развие инфраструктурата и само Софийският университет има над сто научни проекта, от които шест са много големи центрове за върхови постижения, центрове за компетентност и институти. Три от тях са свързани с математика, информатика, изкуствен интелект и големи данни, но разбира се, INSAIT е перлата в короната. Там са най-известните изследователи, там е най-сериозното финансиране и там са най-големите ни амбиции, каза проф. Герджиков.

„Ако погледнете сайта на ELLIS, ще видите как изглежда самата Европа. В западната част 38 точки, една в Скандинавския полуостров, нито една в Югоизточна Европа. Сега това ще се промени благодарение на INSAIT и Софийския университет“, каза проф. Герджиков и изрази надеждата си, че те ще бъдат в основата на следващия голям пробив в изкуствения интелект.

Министър-председателят на Република България акад. Николай Денков заяви, че днес присъстваме на изключително събитие с европейско значение. Той изтъкна, че заслугата за това е на Института INSAIT, лично на проф. Вечев, който реши да посвети част от живота си, от душата си, сърцето си на това да имаме институт на световно ниво в областта на изкуствения интелект тук, в България. В словото си премиерът обърна внимание, че създаването на Института и приемането на страната ни в европейската мрежа се дължат на системните усилия на няколко правителства подред да възвърнат славата на България в научната област. Стартирането на първата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, финансирана от европейските институции, изграждането на центровете за върхови постижения и центровете за компетентност, системното финансиране на Национална пътна карта за научна инфраструктура, чрез която и INSAIT получава подкрепа, създаването на първите изследователски университети през 2021 г. са само част от примерите, които дават възможност на реализиране на идеите на българските учени.

„В областта на изкуствения интелект успяхме да създадем такива условия. Трябва да продължим във всички други области, за да можем да станем нормална и подредена европейска държава и да може хора като проф. Вечев да изпълнят мечтите си в България“, заяви премиерът.

Ключова роля за успеха на INSAIT имат швейцарските партньори в лицето на правителството чрез българско-швейцарската програма за научни изследвания, както и два от водещите университети в света – Федералният технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническият университет в Лозана (EPFL). „Без тяхната силна подкрепа и експертиза вероятно нямаше да успеем“, каза акад. Денков.