Технологии

BMW представи новия си сериен електрически автомобил – BMW iX с 600 км пробег (видео и снимки)

BMW Group представи следващия си електрически автомобил за серийно производство, който идва на пазара през 2021 година. Това е BMW iX и е първият модел, базиран на новата модулно мащабируема платформа за дизайн. Електромобилът може да изминава 600 км без зареждане.

В BMW iX  са концентрирани най-новите разработки на компанията в областта на стратегическите направления дизайн, автоматизирано шофиране, свързаност, електрификация и услуги. Има оптимизирана аеродинамика и олекотена конструкция.

Петото поколение на технологията BMW eDrive, която включва два електромотора, мощна управляваща електроника, технология за зареждане и високоволтова батерия, гарантира висока ефективност. Разработеното от BMW Group и произведено устойчиво без използване на критични суровини от т. нар. редкоземни елементи задвижване според последните изчисления ще развива максимална мощност над 370 кВт/ 500 к.с. и ще ускорява BMW iX от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5,0 сек. Ясната цел е постигането на ненадминато нисък в сегмента среден разход на електроенергия от под 21 кВтч/ 100 километра в WLTP тестови цикъл. С бруто енергийния си капацитет от над 100 кВтч високоволтовата батерия от последно поколение ще осигурява пробег от над 600 км в WLTP цикъл.

Най-новата технология за зареждане на BMW iX позволява бързо зареждане с прав ток с мощност до 200 кВт. По този начин батерията може да бъде заредена от 10 до 80 % от цялостния си капацитет за по-малко от 40 минути. Освен това за 10 минути може да бъде заредена достатъчно енергия за изминаване на над 120 км. Зареждането на високоволтовата батерия от 0 до 100 % с Wallbox с мощност от 11 кВт отнема под 11 часа. Батериите на BMW iX са част от дългосрочен цикъл на рециклиране и позволяват особено висок дял на рециклирането. За производството на акумулаторните клетки и на високоволтовата батерия се ползва само електроенергия от възобновяеми източници.

Новата, използвана за пръв път при BMW iX технологична платформа е и основата за значителния напредък в областите автоматизирано шофиране и дигитални услуги. Така например изчислителната мощ има възможности да обработи 20 пъти повече данни в сравнение с досегашните модели. Благодарение на това е възможно обработката на два пъти повече данни от автомобилните сензори в сравнение с преди. „С технологията на BMW iX ние поставяме стандарти в индустрията : BMW iX разполага с по-висока изчислителна мощ за обработка на данни, по-мощни сензори от най-новите автомобили от нашето актуално портфолио, има 5G пригодност, ще получи нови и подобрени функции за шофиране и паркиране и ще ползва мощното пето поколение на нашето електрическо задвижване“, каза Фран Вебер, член на борда на директорите на BMW AG, отговарящ за разработките.

Иновативният характер на BMW iX проличава ясно и в дизайна. Той е фокусиран върху функционалността на BMW iX като автомобил с нулеви локални емисии и място за изживяване на комфортната мобилност във всекидневието и при пътувания. Така се създава базата за едно ново изживяване при шофиране, доминирано от доверието, спокойствието и самоопределението.

В екстериора на BMW iX по индивидуален и нов начин се интерпретират мощните пропорции на един голям SAV на BMW. Дължината и широчината на BMW iX са сравними с BMW X5, поради плавната линия на покрива височината е приблизително равна на BMW X6, докато с големите размери на колелата си се ориентира към BMW X7. Минималистичното използване на странични линии и разточително моделираните повърхности осигуряват уверено излъчване. Прецизните линии, ясната структура и почти правоъгълните контури в областта на арките на калниците създават впечатлението за монолитно оформена каросерия. Редуцираният език на формите отклонява вниманието към прецизно оформените детайли, които подчертават висококачествения характер, марковата идентичност и оптимизираната аеродинамика на BMW iX.

Енергийната ефективност и пробегът на BMW iX се повишават благодарение на иновативните решения при олекотената конструкция и аеродинамиката. Структурата на каросерията с алуминиева рамка и иновативен Carbon Cage осигурява екстремно висока здравина на усукване за по-висока пъргавина и максимална защита на пътниците при същевременно оптимизирано тегло. Интелигентната комбинация от материали, при която различните материали разгръщат специфичните си качества на винаги идеалното място, е уникална в сегмента на BMW iX. В комбинация с много добрата аеродинамика тя допринася за подчертано спокойното и ненатрапчиво поведение на пътя, както и за спонтанните и прецизни реакции на всяко движение на педала на газта и волана. Последователното оползотворяване на преимуществата на чисто електрическото задвижване, както и особено всеобхватното реализиране на вече наложили се мерки в предната част, дъното, колелата и задната част осигурява на BMW iX оптимизирана аеродинамика, която има положително влияние както върху динамичните възможности, така и върху пробега на този SAV с чисто електрическо задвижване.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!