Образование

Български учен напуска мултимилиардна компания и се присъединява към института INSAIT

Български учен напуска мултимилиардна компания и се присъединява към института INSAIT

Българинът д-р Веселин Райчев, който е с докторска дисертация, класирана в топ 3 в света измежду всички сфери на информатиката и изкуствения интелект, напуска мултимилиардна компания и се присъединява към екипа на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Д-р Веселин Райчев е съосновател на технологичния швейцарски стартъп DeepCode. Компанията бе закупена от технологичния гигант Snyk, а българинът заемаше позицията на директор за изкуствения интелект в нея. Сега обаче той напусна позицията си и се присъединява към INSAIT.

В миналото д-р Веселин Райчев е бил технически ръководител в “Гугъл” (Google), където разработва основни алгоритми в Google Maps, използвани всеки ден от стотици милиони потребители по цял свят. По-късно защитава докторантура в швейцарския университет ETH Zurich.

Дисертацията му създава цяло ново технологично направление, което днес е мултимилиардна индустрия – изкуственият интелект, който може да пише компютърни програми. Най-голямата организация в света на информационните технологии – ACM (Association for Computing Machinery), класира научния му труд в топ 3 измежду всички сфери на информатиката и изкуствения интелект.

Заедно с това д-р Райчев е медалист от международната олимпиада по информатика и e носител на наградата “Джон Атанасов”.

Една от стратегическите цели на института INSAIT е както да изведе страната ни на конкурентно ниво в една от най-прогресивните сфери на човечеството, така и да създаде предпоставка големите умове в сферата да изберат да работят за български институции. С примери като този на д-р Райчев това вече започва да се случва, отбелязват от МОН.

INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, България, е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на слeдващото поколение студенти и технологични лидери.