Наука

Мъглявото царство на звездата WR 134 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявото царство на звездата WR 134 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Получена с помощта на тесноивични филтри, тази космическа снимка покрива зрително поле, което е два пъти по-широко от пълната Луна и се намира в границите на съзвездието Лебед. Тук е подчертан яркият ръб на пръстеновидната мъглявина, която се вижда благоарение на сиянието от йонизиран водород и кислород. Намиращите се в този регион от междузвездни облаци, сложните, светещи дъги са част от обвивки от вещество, изтласкано от звездния вятър на звездата WR 134, най-ярката близо до центъра на кадъра. По оценки, разстоянието до WR 134 е около 6000 светлинни години, което означава, че кадърът покрива област с размер над 100 светлинни години. Изхвърляйки външните си обвивки под формата на мощни звездни ветрове, масивните звезди от тип Wolf-Rayet са изгорили ядреното си гориво с невероятна скорост и завършват тази последна фаза от еволюцията на масивна звезда като грандиозна експлозия на свръхнова. Звездните ветрове и крайната свръхнова обогатяват междузвездния материал с тежки елементи, които ще бъдат включени в бъдещите поколения звезди.

Мъглявото царство на звездата WR 134 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Nebulous Realm of WR 134
Image Credit & CopyrightXin Long

https://apod.nasa.gov/apod/ap240531.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.