Наука

Лунна корона над Париж (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Лунна корона над Париж (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо Луната наблюдавана през облаци понякога изглежда цветна? Явлението се нарича лунна корона и се създава от квантово-механичната дифракция на светлината от отделни водни капчици с приблизително еднакви размери формиращи тънък и почти прозрачен облак. Тъй като светлината с различни цветове има различна дължина на вълната, всеки цвят дифрактира по различен начин. Лунните корони са един от малкото квантовомеханични цветови ефекти, които могат лесно да се видят с невъоръжено око. Слънчевите корони също понякога са очевидни. Показаното изображение е заснето през миналия месец от Париж, Франция. Синият фар, излъчван от Айфеловата кула, не повлиява на цветната лунна корона.

Лунна корона над Париж (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Lunar Corona over Paris
Image Credit & Copyright: Valter Binotto

https://apod.nasa.gov/apod/ap240530.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.