Наука

Стълба към Млечния път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Стълба към Млечния път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво ще се случи, ако се изкачите по тази стълба към Млечния път? Преди да отговорим на този въпрос, нека разберем какво виждаме в красивото небе, което е пред нас. Най-атрактивна е голямата дъга на Млечния път, ивицата, която представлява централния диск на нашата Галактика. Тя е права, но е изкривена от поради това, че показаното съставно изображение е широкоъгълно. Много звезди, които са пред Млечния път ще бъдат видими, като например ярката и бяла звезда точно под звездната арка е Алтаир, а яркосинята звезда над нея е Вега. Въздухът свети в зелено отляво, точно над жълтата облачна палуба. Показаното изображение е заснето през миналия месец от португалския остров Мадейра, в северната част на Атлантически океан. О, и това, което се случва, след като стигнете до върха на тази стълба и се полюбувате на удивителното небе, вероятно е, че след това слизате надолу по стълбите от другата ѝ страна.

Стълба към Млечния път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Stairway to the Milky Way
Image Credit & Copyright: Marcin Rosadziński

https://apod.nasa.gov/apod/ap240529.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.