Наука

Слънчево избухване от клас Х и завръщането на активния регион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Слънчево избухване от клас Х и завръщането на активния регион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Tо се върна. Известният активен регион на Слънцето, който създаде полярни сияния, видими на много места по Земята, по-рано през този месец, оцеля при преминаването си през невидимата за нас страна на Слънцето и се върна. Вчера, когато започваше да се появява отново от страната, обърната към Земята, регионът, по-рано обозначен като AR 3664, създаде друго голямо слънчево изригване, отново попадащо в клас X (тези с най-висока енергия). Представеното видео показва появяващата се активна област в долния ляв ъгъл, както е заснета от намиращата се в орбита около Земята, обсерваторията за слънчева динамика (SDO) на NASA, в вчера, в ултравиолетова светлина. Видеото покрива повече от 24 часа и показва въртенето на цялото Слънце. Наблюдавайте внимателно долния ляв регион в момента около 2 секунди след началото на видеото, за да видите избухването на мощната светлина. Частиците с висока енергия от това изригване и свързаното с него коронално изхвърляне на маса не се очаква да засегнат директно Земята и да предизвикат впечатляващи полярни сияния, но учените ще наблюдават внимателно този необичайно активен регион през следващите две седмици, докато е обърнат към Земята, за да видят как се развива.

Solar X Flare as Famous Active Region Returns
Video Credit: NASASolar Dynamics Observatory

https://apod.nasa.gov/apod/ap240528.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.