Наука

Кадър на M78, заснет от космическия телескоп Евклид (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кадър на M78, заснет от космическия телескоп Евклид (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Образуването на звезди може да бъде объркващо. За да помогне да разберете колко е хаотично може да е то, новият орбитиращ около Слънцето телескоп Евклид на ESA наскоро засне най-детайлното изображение на ярката област на звездообразуване M78, получавано някога. Разположена, близо до центъра на изображението, M78 се намира на разстояние само около 1300 светлинни години от нас и има светещо ядро, чиито размер е около 5 светлинни години. Показаното изображение е направено във видима и инфрачервена светлина. Лилавият оттенък в центъра на M78 е причинен от тъмен прах, който отразява предимно синята светлина от горещите и млади звезди. Сложни прахови ивици и нишки могат да бъдат проследени в този прекрасен и разкриващ много детайли небесен пейзаж. В горния ляв ъгъл е свързаната с M78 област на звездообразуване NGC 2071, и още една такава се вижда долу вдясно. Всички тези мъглявини са част от огромния молекулярен облачен комплекс на Орион, който може да бъде открит дори с малък телескоп на север от пояса на едноименното съзвездие.

Кадър на M78, заснет от космическия телескоп Евклид (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M78 from the Euclid Space Telescope
Image Credit & LicenseESAEuclidEuclid ConsortiumNASA; Processing: J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi

https://apod.nasa.gov/apod/ap240524.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.