Наука

AR 3664 на ръба на Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как изглежда чудовищната активна област, която създаде скорошните полярни сияния, когато застане на ръба на Слънцето? Там AR 3664 показва най-добре своята тримерна структура. На снимката е заснет голям и многопластов слънчев протуберанс, простиращ се от хаотичния регион на слънчевите петна AR 3664, навън в Космоса. Това е само един пример за облак от частици, изхвърлен от този бурен слънчев регион. Земята може лесно да се събере в този огромен протуберанс. Показаното изображение на този постоянно променящ се регион е заснето преди два дни. Вчера бе наблюдавано най-мощното слънчево изригване от няколко години (не е показано тук). То е класифицирано в горната част на клас Х. Ултравиолетовата светлина от това изригване бързо удря земната атмосфера и предизвиква прекъсвания на радио връзките на къси вълни в Северна и Южна Америка. Въпреки че в момента тези изригвания не са насочени към Земята, частиците от AR 3664 и последващите коронални изхвърляния на маса все още могат, следвайки извити линии на магнитно поле през вътрешната част на Слънчевата система и да създадат още сияния на Земята.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

AR 3664 at the Sun’s Edge
Image Credit & Copyright: Sebastian Voltmer

https://apod.nasa.gov/apod/ap240515.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.