Наука

Купът 37 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Купът 37 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

За повечето невинни обитатели на планетата Земя, по-ярките звезди от разсеяния звезден куп NGC 2169 образуват числото 37 в Космоса. Очаквахте 42 може би? От наша гледна точка астеризмът, който изобразява число се е появил съвсем случайно. Намира се приблизително на разстояние 3300 светлинни години в съзвездието Орион. В сравнение с откритите в нашата Галактика звездни купове, NGC 2169 е малък и обхваща около 7 светлинни години. Образувани по едно и също време, от един и същи облак от прах и газ, звездите в NGC 2169 са на възраст само около 11 милиона години. Очаква се такива купове да се разпръснат с течение на времето, докато се сблъскват с други звезди, междузвездни облаци и изпитват гравитационни приливи, пътувайки на автостоп из Галактиката. Преди повече от четири милиарда години нашето собствено Слънце вероятно се е образувало в подобен разсеян звезден куп.

Купът 37 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The 37 Cluster
Image Credit & Copyright: Sergio Eguivar

https://apod.nasa.gov/apod/ap240514.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.