Наука

AR 3664 и залязващото Слънце (Астрономическа снимка на деня – APOD)

AR 3664 и залязващото Слънце (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това бе по-голямо от Земята. Беше толкова голямо, че всъщност можеше да се види на повърхността на Слънцето дори и без увеличение. Там имаше мощни и заплетени магнитни полета, както и множество тъмни слънчеви петна. Означено като AR 3664, тази активна област се превърна в една от най-мощните, наблюдавани на Слънцето през последните години, предизвикала серия от експлозии, които водят до вълна от високо енергийни частици, достигащи Земята и това създаде красиви полярни сияния. И може би те ще продължат. Въпреки че активните региони на Слънцето като AR 3664 могат да бъдат доста опасни, короналните изхвърляния на маса в този регион все още не са нанесли щети на спътниците в околоземна орбита или електрическите мрежи на земната повърхност. На снимката, огромният активен регион е заснет, докато Слънцето залязва, преди няколко дни от Чивитавекия, Рим, Италия. Композитното изображение включва много кратка експозиция, показваща само повърхността на Слънцето, така както всъщност вижда я човешкото око. И накрая, AR 3664 няма да се вижда от Земята, но е възможно да оцелее достатъчно дълго, за да се появи отново.

AR 3664 и залязващото Слънце (Астрономическа снимка на деня – APOD)

AR 3664 on a Setting Sun
Image Credit & Copyright: Marco Meniero

https://apod.nasa.gov/apod/ap240513.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.