Наука

AR 3664: огромна група слънчеви петна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

AR 3664: огромна група слънчеви петна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В момента, една от най-големите групи слънчеви петна в новата история пресича Слънцето. Активният регион  AR 3664 е не само голям – той е много бурен, защото изхвърля огромно количество частици в Слънчевата система. Някои от тези коронарни изхвърляния на маса вече влияят на Земята, а други вероятно ще ги последват. В крайна сметка, тези слънчеви бури могат да доведат до неправилно функциониране на някои спътници в околоземна орбита, леки смущения в земната атмосфера и пренапрежение в електрическите мрежи. При въздействие върху горната част на атмосфера на Земята, тези частици могат да произведат красиви сияния, като за такива вече е съобщено, че са наблюдавани необичайно далеч на юг. На снимката тук AR3664 и тъмните слънчеви петна в него са заснети вчера, във видима светлина, от Рим, Италия. Групата слънчеви петна AR3664 е толкова голяма, че се вижда дори с очила, предназначени за наблюдение на пълното слънчево затъмнение от миналия месец. Този уикенд любителите на небето трескаво ще търсят необичайни полярни сияния в нощното небе по целия свят.

AR 3664: огромна група слънчеви петна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

AR 3664: Giant Sunspot Group
Image Credit & Copyright: Franco Fantasia & Guiseppe Conzo (Gruppo Astrofili Palidoro)

https://apod.nasa.gov/apod/ap240511.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.