Наука

Симулация: две черни дупки се сливат (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Симулация: две черни дупки се сливат (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Отпуснете се и гледайте как две черни дупки се сливат. Вдъхновена от първото директно регистриране на гравитационни вълни през 2015 г., тази симулация се възпроизвежда на забавен каданс, но би продължила около една трета от секундата, ако се наблюдава в реално време. Поставени на космическа сцена, черните дупки преминават пред звезди, газ и прах. Тяхната екстремно висока гравитация фокусира светлината идваща зад тях в пръстени на Айнщайн, докато черните дупки се приближават по спирала и накрая се сливат в едно. Невидимите гравитационни вълни, генерирани при бързото сливане на масивните обекти, карат видимото изображение да трепти и като че ли да се плиска както вътре, така и извън пръстените на Айнщайн, дори след като черните дупки са се слели. Наречени GW150914, гравитационните вълни, открити от LIGO, са излъчени по време на сливането на черни дупки, съотвено с 36 и 31 слънчеви маси, на разстояние 1,3 милиарда светлинни години от нас. Накрая се образува единична черна дупка с маса, която е 63 пъти по-голяма от масата на Слънцето, като останалите 3 слънчеви маси се превръщат в енергия, излъчена в гравитационни вълни.

Simulation: Two Black Holes Merge
Simulation Credit: Simulating eXtreme Spacetimes Project

https://apod.nasa.gov/apod/ap240510.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.