Наука

Галактиката, джетът и една известна черна дупка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Галактиката, джетът и една известна черна дупка 

Ярката елиптична галактика M 87 е дом на свръхмасивната черна дупка, която бе заснета през 2017 г. от телескопите, които са част от проекта Event Horizon Telescope и са разположени по цялата планета Земя. Това е и първото директно изображение на черна дупка. Гигантът М87, намиращ се в купа от галактики Дева, на разстояние около 55 милиона светлинни години от нас, е изобразен в сини нюанси в това инфрачервено изображение, получено от космическия телескоп Spitzer. Въпреки че M87 изглежда безформена и подобна на облак, в кадъра от Spitzer са записани подробности за релативистичните джетове, излизащи от централната област на галактиката. Показани във вмъкнатото горе вдясно изображение, самите джетове обхващат хиляди светлинни години. По-яркият от тях, който се вижда отдясно, се приближава към нас и е насочен почти точно по направление на нашия лъч на зрения. От другата страна ударната вълна, създадена от невидимия отдалечаващ се от нас джет, осветява по-слабо светеща дъга от вещество. Поставено долу вдясно, историческото изображение на черна дупка е показано в центъра на гигантска галактика, между релативистичните струи. Напълно невидима в изображението от Spitzer, свръхмасивната черна дупка, заобиколена от падащо вещество, е източникът на огромната енергия, задвижваща релативистичните джетове, които излизат от центъра на активната галактика M87. Изображението на M87 от Event Horizon Telescope е подобрено, за да разкрие по-рязък портрет на известната супермасивна черна дупка.

Галактиката, джетът и една известна черна дупка 

The Galaxy, the Jet, and a Famous Black Hole
Image Credit: NASAJPL-CaltechEvent Horizon Telescope Collaboration

https://apod.nasa.gov/apod/ap240509.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.