Наука

Луната и пръстени от дим над Етна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Луната и пръстени от дим над Етна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Може ли вашият вулкан да направи това? За изненада на някои, от време на време Етна изпуска пръстени от дим. Известни също като вихрови пръстени, те се образуват, защото стените на вулкана слабо забавят външната страна на изхвърляните димни облаци, което кара газът, който се намира по-навътре да се движи по-бързо. Получава се пръстен с ниско налягане и изхвърленото облаче от вулканичен газ и пепел се върти под формата на пръстен. Това е позната геометрична структура, която може да бъде изненадващо стабилна, докато се издига. Димните пръстени са доста редки и изискват съвпадение на правилната геометрия на изходния отвор, правилната скорост на изхвърляния дим и относително спокойствие на външната атмосфера. В представеното изображение, получено преди около две седмици от Ганги, Сицилия, Италия, се виждат множество пръстени от вулканичен дим. Пейзажът е засенчен от червената светлина на изгряващото слънце, докато на заден план се вижда полумесец.

Луната и пръстени от дим над Етна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Moon and Smoke Rings from Mt. Etna
Image Credit & Copyright: Dario Giannobile

https://apod.nasa.gov/apod/ap240422.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.