Наука

(видео) Перийовий 16: Преминавайки покрай Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Перийовий 16: Преминавайки покрай Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Вижте как сондата Juno се приближава към Юпитер. Роботизираната космическа мисия Juno на NASA продължава своите едномесечни, силно издължени орбити около най-голямата планета на нашата Слънчева система. Показаното видео е заснето по време на перийовий16, шестнадесетият път, в който тя преминава близо до Юпитер, откакто е достигнала тази планета, в средата на 2016 г. При всеки перийовий, сондата минава близо до малко по-различна част от атмосферата на Юпитер. Това цифрово видео, с подобрен цвят, е съставено от 21 статични изображения, заснети от прибора JunoCam, и така се получава 125-кратно забавяне. Видеото започва с изгряването на Юпитер, докато Juno се приближава от север. Докато тя достига най-малкото си разстояние до планетата – около 3500 километра над върховете на облаците на Юпитер – космическата сонда улавя прекрасната планета в огромни детайли. Juno преминава през светли зони и тъмни пояси от облаци, които опасват планетата, както и множество въртящи се кръгови бури, много от които са по-големи от ураганите на Земята. Докато Juno се отдалечава, се вижда забележителният облак с форма на делфин. След периойовия, Юпитер се отдалечава и се виждат необичайните облаци над южната част на Юпитер. За да получи желаните научни данни, Juno се приближава толкова близо до Юпитер, че инструментите му са изложени на много високи нива на радиация.

Perijove 16: Passing Jupiter
Video Credit & LicenseNASAJunoSwRIMSSSGerald Eichstadt;
Music: The Planets, IV. Jupiter (Gustav Holst); USAF Heritage of America Band (via Wikipedia)

https://apod.nasa.gov/apod/ap240421.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.