Наука

Диаманти в небето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Диаманти в небето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Докато тъмната лунна сянка преминаваше през Северна Америка на 8 април, наблюдателите на небето, намиращи се в тясната ивица на сянката, имаха възможността да наблюдават пълно слънчево затъмнение.  По време на играта на сянката на “новата” Луна, в потъмнялото от затъмнението небе на два пъти заблестяват диаманти. Мимолетните небесни бижута се появяват непосредствено преди и след пълното затъмнение. Това е моментът, когато лъчите на изчезваща и след това появяваща се част от слънчевия диск съвсем слабо се виждат зад силуета на Луната, създавайки вид на лъскав диамант, поставен в тъмен пръстен. В тази драматична композиция заснета от северната част на централен Арканзас са улавени и двата момента с диамантен пръстен от това пълно слънчево затъмнение. Диамантените пръстени са разделени от ефирната красота на слънчевата корона, видима по време на съвкупността.

Диаманти в небето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Diamonds in the Sky
Image Credit & Copyright: Wright Dobbs

https://apod.nasa.gov/apod/ap240420.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.