Наука

Голямата мъглявина в Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Голямата мъглявина в Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Голямата мъглявина в Кил е едно бижу в южното небе и е по-скромно известна като NGC 3372. Една от най-големите области на звездообразуване в нашата Галактика, има размери над 300 светлинни години. Подобно на по-малката, по-северна мъглявина Орион, мъглявината в Кил е лесно видима с невъоръжено око, но на разстояние 7500 светлинни години той се намира около 5 пъти по-далеч. Този зашеметяващ телескопичен кадър разкрива забележителни детайли от светещите нишки междузвезден газ в региона и затъмняващите облаци космически прах. Мъглявината Кил е дом на млади, изключително масивни звезди, включително и все още загадъчната променлива звезда Ета от Кил, звезда с над 100 пъти по-голяма маса от Слънцето. Ета от Кил е ярката звезда над централния тъмен прорез в това поле и вляво от прашната мъглявина Ключалка (NGC 3324).

Голямата мъглявина в Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Great Carina Nebula
Image Credit & Copyright: Demison Lopes

https://apod.nasa.gov/apod/ap240419.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.