Наука

Необикновената мъглявина Pa 30 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Необикновената мъглявина Pa 30 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е създало този необичаен небесен фойерверк? Мъглявината, наречена Pa 30, се вижда в същата посока на небето сега, както ярката „гостуваща звезда“ през 1181 г. Въпреки че нишките на Pa 30 изглеждат подобни на тези, създадени от избухване на нова (например GK Per) и тези на планетарна мъглявина (например NGC 6751), някои астрономи днес предполагат, че тя е създадена от рядък тип свръхнова: термоядрен тип Iax и също наречена SN 1181. В този модел, свръхновата не е резултат от експлозия на една единствена звезда, а по-скоро взрив, който се е получил, когато две звезди бели джуджета са се сляли, падайки по спирала едно към друго. Предполага се, че синята точка в центъра е звезда зомби, остатъчното бяло джудже, което по някакъв начин е оцеляло след тази експлозия на ниво свръхнова. Показаното изображение съчетава изображения и данни, получени във инфрачервени лъчи (с инструмента WISE), видима светлина (MDM, Pan-STARRS) и рентгенови лъчи (Chandra, XMM). Бъдещите наблюдения и анализи могат да ни кажат повече.

Необикновената мъглявина Pa 30 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Unusual Nebula Pa 30
Image Credit: NASAESAUSAFNSF;
Processing: G. Ferrand (U. Manitoba), J. English (U. Manitoba), R. A. Fesen (Dartmouth), C. Treyturik (U. Manitoba);
Text: G. Ferrand & J. English

https://apod.nasa.gov/apod/ap240403.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.