Наука

Пълно слънчево затъмнение под покрива на света (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Пълно слънчево затъмнение под покрива на света (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В края на 2021 г. е имало пълно слънчево затъмнение, видимо само “в края” на Земята. За да заснемат необичайното явление, самолети летят под облачния морски пейзаж над Южния полярен океан. Представеното изображение показва един сравнително зрелищен кадър, в който яркото петно е външната корона на Слънцето, а затъмняващата Луна се вижда като тъмно петно в центъра. Крило и двигател на самолет се виждат отляво и отдолу на изображението, докато друг самолет, наблюдаващ затъмнението, се вижда най-вляво. Тъмната област на небето около затъмненото Слънце се нарича конус на земната сянка. Тъмно е, защото гледаме надолу по дълъг коридор от въздух, засенчен от Луната. Ако се вгледаме внимателно в затъмненото Слънце можем да видим планетата Меркурий точно вдясно. Няма да се наложи да пътувате до края на Земята, за да видите следващото пълно слънчево затъмнение. Ивицата на пълно затъмнение ще пресече Северна Америка на 8 април 2024 г., след малко повече от една седмица.

Пълно слънчево затъмнение под покрива на света (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Total Solar Eclipse Below the Bottom of the World
Image Credit & Copyright: Petr Horálek (ESO Photo AmbassadorInst. of Physics in Opava) ; Acknowledgement: Xavier Jubier

https://apod.nasa.gov/apod/ap240331.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.