Наука

Средновековна астрономия от абатство Мелк (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Средновековна астрономия от абатство Мелк (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Открита случайно, тази страница с ръкопис предоставя графична представа за астрономията на средновековието, преди Ренесанса и влиянието на Николай Коперник, Тихо де Брахе, Йохан Кеплер и Галилей. Интригуващата страница съдържа бележки от лекции по астрономия, съставени от главния монах Волфганг де Стирия, преди 1490 г. Горните изображения ясно илюстрират геометрията, необходима за лунно (вляво) и слънчево затъмнение, в центрираната върху Земята Птолемеева система. В долния ляв ъгъл има диаграма, показваща представите на Птолемей за Слънчевата система и текст в горния десен ъгъл, който обяснява движението на планетите според геоцентричния му модел. Долу вдясно има диаграма за изчисляване на датата на Великден, според Юлианския календар. Страницата с илюстриран ръкопис е намерена в историческото абатство Мелк в Австрия.

Средновековна астрономия от абатство Мелк (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Medieval Astronomy from Melk Abbey
Image Credit: Paul Beck (Univ. Vienna), Georg Zotti (Vienna Inst. Arch. Science)
Copyright: Library of Melk Abbey, Frag. 229

https://apod.nasa.gov/apod/ap240330.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.