Наука

Галилеевата Европа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Галилеевата Европа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Преминавайки през системата на Юпитер, в края на 90-те години на миналия век, космическата сонда “Галилео” записва зашеметяващи пейзажи от Европа и открива доказателства, че ледената повърхност на спътника вероятно крие дълбок, глобален океан. Данните от Галилео, на база на които е получето това изображение на Европа са преработени, като цветовете са калибрирани така, че да се създаде цветно изображение, близко до това, което човешкото око може да види. Дългите извити пукнатини на Европа загатват за течната вода под повърхността. Приливните сили, които огъват големия спътник, докато той се движи по своята елиптична орбита около Юпитер, доставят енергията, нужна за да се поддържа океанът течен. Но още по-интригуваща е идеята, че дори и при липса на слънчева светлина, този процес може да доставя енергия за поддържане на живот, превръщайки Европа в едно от най-добрите места за търсене на извънземен живот. Космическата сонда Juno, която в момента е в орбита около Юпитер, също е извършила многократни прелитания над водния свят, изпращайки изображения заедно с данни, които могат да се използват за изследване на обитаемостта на Европа. Този октомври ще видим изстрелването на мисията Europa Clipper на NASA, която ще поеме на изследователско пътешествие. Сондата ще направи близо 50 прелитания, приближавайки се на 25 километра до ледената повърхност на Европа.

Галилеевата Европа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Galileo’s Europa
Image Credit: NASAJPL-CaltechSETI Institute, Cynthia Phillips, Marty Valenti

https://apod.nasa.gov/apod/ap240329.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.