Наука

Йонната опашка на кометата Понс-Брукс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Йонната опашка на кометата Понс-Брукс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кометата Понс-Брукс има много неща да ни за разказва. Наблюдавана за първи път през 1385 г., тази изригваща, мръсна снежна топка се връща във вътрешната част на Слънчевата система на всеки 71 години и вече представлява интерес за заснемане с дълбоки експозиции. В показаната снимка, светлосиният поток е йонната опашка, която се състои от заредени молекули, изтласкани от ядрото на кометата от слънчевия вятър. Тази  опашка се оформя от слънчевия вятър и въртенето на ядрото на кометата и винаги сочи встрани от посоката към Слънцето. Кометата 12P/Понс–Брукс вече се вижда с бинокъл в ранното вечерно небе на северозапад, премествайки се забележимо от нощ към нощ. Очаква се тази често избухваща комета да продължи да повишава своя блясък и дори може да стане видима с невъоръжено око, дори и през деня – за тези, които са в ивицата на предстоящото пълно слънчево затъмнение на 8 април.

Йонната опашка на кометата Понс-Брукс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Comet Pons-Brooks’ Ion Tail
Image Credit & LicenseJames Peirce

https://apod.nasa.gov/apod/ap240326.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.