Наука

Видео със звук: остатъкът от свръхнова мъглявината Медуза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео със звук: остатъкът от свръхнова мъглявината Медуза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как звучи един остатък от свръхнова? Въпреки че звукът е вълна на плътността и не може да пътува през празното пространство, изкуствено създаденият звук може да помогне на слушателите да оценят и разберат образа на остатък от свръхнова по нов начин. Наскоро мъглявината Медуза (IC 443) е била озвучена много креативно. В представеното видео с добавен звук, когато въображаема линия минава над звезда, се възпроизвежда звукът на капка, падаща във вода. Този звук е особено подходящ за водния съименник на мъглявината. Освен това, когато низходящата линия пресича газ, който свети в червено, се възпроизвежда нисък тон, зеленото звучи като среден тон, а синьото произвежда тон с относително висока честота. Светлината от свръхновата, създала мъглявината Медуза, е излъчена преди приблизително 35 000 години, когато човечеството е било в каменната ера. Мъглявината бавно ще се разпръсне през следващите милиони години, въпреки че експлозията е създала и плътна неутронна звезда, която ще съществува за неопределено време.

Sonified: The Jellyfish Nebula Supernova Remnant
Image Credit: X-ray (blue): Chandra (NASA) & ROSAT (ESA); Optical (red): DSS (NSF); Radio (green): VLA (NRAONSF); Sonification: NASACXCSAOK. Arcand; SYSTEM Sounds: M. RussoA. Santaguida)

https://apod.nasa.gov/apod/ap240325.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.