Наука

Да погледнем към затъмнената Земя (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Да погледнем към затъмнената Земя

Ето как изглежда Земята по време на слънчево затъмнение. Може да се види как сянката на Луната затъмнява част от Земята. Тази сянка се е движила по Земята с близо 2000 километра в час. Само наблюдатели близо до центъра на тъмния кръг виждат пълно слънчево затъмнение, а всички други виждат частично затъмнение, т.е. само част от Слънцето е закрита от Луната. Тази грандиозна снимка на слънчевото затъмнение от 11 август 1999 г. е една от последните, правени някога от космическата станция Мир. Смята се, че двете ярки петна, които се появяват в горния ляв ъгъл, са Юпитер и Сатурн. Станцията Мир е била изведена от орбита при контролирано през 2001 г. Следващото слънчево затъмнение ще настъпи над Северна Америка след около две седмици.

Да погледнем към затъмнената Земя

Looking Back at an Eclipsed Earth
Image Credit: Mir 27 CrewCopyright: CNES

https://apod.nasa.gov/apod/ap240324.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.