Наука

Фобос – спътник на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Фобос - спътник на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Малкият спътник със страшно име, Фобос се появява зад Червената планета в тази последователност от изображения, заснета от космическия телескоп Хъбъл, който е в орбита около Земята. Тези тринадесет отделни експозиции обхващат интервал повече от 22 минути и са заснети приблизително, когато Марс и нашата планета Земя са били най-близко, през 2016 г. Марсианците обаче трябва да гледат на запад, за да видят изгрева на Фобос. Малкият спътник е по-близо до своята родителска планета от всеки друг в Слънчевата система, защото се намира на около 3700 мили (6000 километра) над повърхността на Марс. Той прави една орбита само за 7 часа и 39 минути. Това време е по-кратко от периода на въртене на Марс около оста (приблизително 24 часа и 40 минути). Затова, на Марс можем да видим как Фобос се издига над западния хоризонт 3 пъти в денонощие. Все пак Фобос е обречен.

Фобос - спътник на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Phobos: Moon over Mars
Image Credit: NASAESA, Zolt Levay (STScI) – Acknowledgment: J.Bell (ASU) and M.Wolff (SSI)

https://apod.nasa.gov/apod/ap240322.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.